magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Templomok a puszta szélén (1. rész): Kopáncs
 
Csongrád és Békés megye határán, a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáinak közelében, az egykor kiterjedt tanyavilágban több kis templom is áll. Három eltérő történetet mutat be a Vásárhelyi-puszta mellett a török időkben elpusztult Csomorkány község templomának romja, a Kopáncsi puszta 1930-as években újjáépített kora középkori temploma és az 1907-ben felszentelt Makó-bogárzói templom. Sorozatunk első részében a kopáncsi templom történetét mutatjuk be.
   
 
Tótkomlós és Makó közigazgatási területének határán, Nagykopáncs közelében áll az egykori Mezőkopáncs falu templomának romja. A mezőkopáncsi templom a XI. században, román stílusban épült, majd a XIII. században gótikus elemekkel bővítették. A templomot az 1500-1600-as évekig használták, majd az enyészeté lett. A történelem viharai során nagy része megsemmisült, 1933-ra csak a bejárati fal állt két sarokpillérrel és alig két méteres faldarabokkal. Körülötte a cserép és tégladarabok, csontok között felburjánzott a gaz.
 
1933 és 1936 között rekonstruálták a régi falakat, helyreállítva az egykori templomot. A megújult templomot 1936 júliusában szentelte újra a csanádi püspök. Megpróbáltatásai nem értek véget, hiszen 1998-ban rekonstruálni kellett a tetőszerkezetét, miután az leégett.
 
A kápolna körül középkori temetőre bukkantak az ásatások során. A 88 feltárt sírban ruházati kellékeket, ékszereket találtak. Rendkívül ritka lelet a pártaövek szíjvége, melyek Szent Györgyöt és a sárkányt ábrázoló gyöngysordíszítéssel voltak ellátva. Ezen kívül bronzcsatok, boglárok, öntött bronz fülesgombok, valamint sima, lapos és csavart bronz gyűrűk kerültek elő. Egyes sírokban fűzött ezüstérmék, illetve II. Ulászló, I. Mátyás és I. Ferdinánd dinárjai is voltak a leletek közt.
 
A templom egy érpart közelében, kis magaslaton áll. A közelben található a Körös-Maros Nemzeti Park Kopáncsi-puszta nevű területe, ahol a KMNPI őshonos magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével kezeli a gyepet.
 
Forrás: http://www.templomrom.hu/bekes/kopancs/album/index.html

A fotókat Lovászi péter készítette.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.01.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design