magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Templomok a puszta szélén, 3. rész: Csomorkány
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáinak közelében egykoron elterülő, kiterjedt tanyavilág templomait bemutató sorozatunkban most a török időkben elpusztult Csomorkány község templomának történetét ismerhetik meg.
   
 
Számos kisebb-nagyobb falu terült el a középkorban a mai Hódmezővásárhelyen és környékén. Ezek közül mintegy tizenötben lehetett templom, melyek elpusztultak az idők során és csak ötnek az alapjait tudta feltárni a régészet. Egyetlen helyen maradtak falmaradványok: ez a csomorkányi templomrom.
 
Csomorkány középkori község, majd város volt a mai Hódmezővásárhelytől keletre. A terület első említése Szent István király idejéből származik, amikor ez a terület is a Csanád nemzetség birtokába került. Magát a falut oklevelekben 1231-ben említették először. A Vásárhelyi-puszta szélén, erek közt kiemelkedő hátakon jött létre. Temploma a rendszeresen elárasztott ártéri tájból legjobban kiemelkedő részen, 1450 körül épülhetett.
 
A téglatemplom késő román és gótikus stílusú, egyszerű, egyszentélyű, félkör alakú apszissal. Az Árpád-kori Csomorkány a XIV. században mezővárossá fejlődött, majd a Hunyadiak birtokaként élte virágkorát. A XVI. század második felében harmincnyolc házat számoltak össze Csomorkányban. A település pusztulását Petrev basa 1566-os hadjárata okozta, végleg 1596-ban pusztult el, és sohasem éledt újjá.
 
A templomrom feltárását 1892-95 között kezdte meg Szeremlei Sámuel, majd Varga Antal gimnáziumi tanár vette át a munkát. Ekkor még épen állt az öt méter magas északi fal. A környékbeli lakosok számára a történelmi múlt és őseink emléke fontos volt ugyan, de még inkább az itt fellelhető téglák, amelyeket a környékbeli építkezésekhez használtak fel.
 
A templom kevés megmaradt falát a rekonstruált, mintegy 9 x 3 méteres alap egészíti ki. A templom valaha 25 x 7 m körül lehetett.
 
Az akácfák takarásában álló templomrom mellett néhány éve a középkori maradványoktól élesen elütő stílusú, kilátó és beton emlékoszlop épült.
 
Források:
http://epiteszforum.hu/egy-eltunt-falu-emlekere-csomorkanyi-romtemplom,
http://www.templomrom.hu/csongrad/csomor/album/index.html

A fotókat készítette: Lovászi Péter
 
 
 
   
 
2020.01.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design