magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Héricsek, zsályák, aszatok
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban minden évben felmérjük egyes védett növényfajok állományait. A kutatásokat részben a Nemzeti Biodiverzitás Monitorozó Rendszer részeként, részben a saját kutatási programunk részeként végezzük. A védett növényfajok közül év elején meghatározzuk azon növények körét, amelyet az adott évben pontosabban felvételezünk. Minden növényfajt háromévente visszatérően mérünk fel, így az állományok változásait nyomon lehet követni hosszútávon.
   
 
 
A Körös-Maros Nemzeti Park két emblematikus, fokozottan védett növényfaja, a volgamenti hérics és a kónya zsálya esetében minden évben végzünk számolásokat. Ennek a két fajnak az elterjedési területe hazánkban Igazgatóságunk működési területére esik döntően.
 
A volgamenti hérics számolását a csúcsvirágzáskor szoktuk elvégezni, mely általában április elejére esik. Ennél a fajnál négy különböző korosztályt jegyzünk fel: a csíranövényeket, a 3-5 éves fiatalokat, az 5-8 éves még nem virágzó idősebb töveket, és a 8 évesnél idősebb, már virággal rendelkező töveket. Az évente elvégzett élőhely-kezelés következtében megállapítható, hogy a volgamenti hérics állománya stabil.
 
A kónya zsálya esetében a tőszámot és a virághajtások számát is meg szoktuk számlálni általában május közepén. A Kondoros határában 2006-2014 között végzett magvetésnek és élőhely-kezelésnek köszönhetően a kónya zsálya helyi állománya meghaladja a 3000 tövet.
 
 
A védett fajok esetében idén a szennyes ínfű állományait a működési területünkön, az agárkosbort és a mételyfüvet a Kis-Sárréten mértük fel.
 
A kisfészkű aszatok esetében a virágzó töveket számoljuk, meghatározott területeken, háromévente. Idén a Kis-Sárrét Fertály nevű területrészén, a Kígyósi-pusztán, és a Dévaványai-Ecsegi puszták Atyaszeg területrészén zajlott az állomány felmérése.
 
Az év folyamán egyéb fajok monitorozására is sor került. A Kígyósi-pusztán a tavaszi hérics, a sziki varjúháj, a fehér madársisak, a kardos madársisak, illetve a Bélmegyeri Fáspusztán a széleslevelű nőszőfű állományainak helyzetét vizsgáltuk. A Csanádi pusztákon a tavaszi hérics, a pusztai meténg, valamint a szártalan csűdfű számolását végeztük el.
 
A fotókat Sallainé Kapocsi Judit készítette.
 
kisfészkű aszat
 
agárkosbor
 
szennyes ínfű
 
mételyfű
 
 
 
   
 
2020.01.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design