magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Hajnali bikacsaták a kardoskúti pusztában
 
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik az egyik fagyos, januári reggelen elmennek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepének bekötőútja melletti kilátóhoz. Innen könnyen megfigyelhető hogyan mérik össze erejüket a szaporodási rangsorért küzdő magyar szürkemarha bikák.
   
 
A KMNPI magyar szürkemarha tenyészbika-állománya 21 példányból áll, melyek között mind a kilenc magyar szürke génvonal képviselői megtalálhatók. A szaporodási időszak február 1-jén kezdődik, ekkor döntik el a szakemberek, hogy melyik bika melyik hárembe kerül. A bikák azonban már most, január elején megkezdik az egymás közti csatákat, napi szinten összemérik erejüket annak érdekében, hogy előrébb kerüljenek majd a szaporodási rangsorban.
 
A bikagulyát minden hajnalban kihajtjuk a közeli legelőre, ahol az állatok kedvükre mozoghatnak. Ilyenkor, januárban gyakran lehetünk tanúi a köztük folyó csatáknak. Lenyűgöző látvány, ahogyan a hajnali pusztában ezek a hatalmas testű szürkés, kormos nyakú, szilaj, izmos állatok összecsattogtatják szarvaikat, fújják a gőzt, „birkóznak” egymással.
 
Aki szeretné megfigyelni ezt a nem mindennapi látványosságot, az a hajnali órákban látogasson el az állattartó telep melletti kilátóhoz! A kilátó a Hódmezővásárhelyt Kardoskúttal összekötő, 4418-as számú műút mellett található, GPS-koordináták: É 46°28 ́43,41” K 20°37 ́25,62”.
 
A fotót Lengyel György készítette.
 
 
   
 
2020.01.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design