magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
A rétisasok már javában tatarozzák fészküket
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain költő rétisasok már javában tatarozzák fészkeiket. Hamarosan megkezdődik a tojásrakás időszaka.
   
 
A rétisas a dél-alföldi tájak (s egyben az egész Kárpát-medence) legkorábban költő madárfaja. Általában már a tél elején elkezdi javítgatni fészkét, melyet éveken át használ. Legfeljebb akkor épít újat, ha az valamilyen okból megsemmisül, vagy ha termetes fészkébe lakótársként beköltözik egy nyest, amelyik aztán a tojásait is megdézsmálja.
 
A fiatal, először költő párok természetesen új otthont építenek maguknak. A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a napokban is nyomon követhetünk egy ilyen építkezést. A korábban itt költő két öreg pár mellett ugyanis egy új, fiatal pár is megtelepedni készül.
 
A rétisasoknak érdekes és leleményes módszerük van a fészek alapanyagának beszerzésére. Nem a földről gyűjtögetik az ágakat, hanem rászállnak a fák vékonyabb ágaira és saját súlyukkal (akár 5 kg is lehet a testtömegük) letörik azokat. Az így letört és összegyűjtött ágakból akár másfél méter magas, hatalmas fészket is építenek maguknak. A parlagi sasokkal ellentétben nem az oldalágak háromszög alakú elágazásaiba, hanem a fatörzsek közelébe építik otthonukat. Tojásaikat rendszerint már február elején lerakják.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban az utóbbi években stabil a rétisasok költőállománya, amelyet télen kiegészítenek a Kárpát-medencén kívülről érkező, fiatal, az ivarértettséget még el nem érő példányok.
 
A kép illusztráció.
 
 
   
 
2020.01.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design