magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Ideális körülmények között telelnek a túzokok
 
Ezen a télen igazán kedvező körülmények között kezdte meg telelését a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokállomány.
   
 
A hőmérő higanyszála alig kúszik a fagypont alá, nincs hótakaró és dús levélzettel bírnak a repcevetések is. Téli időszakban ez a növény szolgál táplálékul a túzokoknak az egész Kárpát-medencében. Mivel a repcetermesztésnek nagy hagyománya van Dévaványa térségében, így egész télen biztosított a nagy madarak tápláléka.
 
Probléma akkor lenne, ha magas hótakaró borítaná a zöld levélzetet, s azt még az őzek vagy nyulak sem tudnák tartósan kikaparni, így a túzokok sem jutnának hozzá az apró falatokhoz. A tartós, magas hótakaró a túzokokat vonulásra készteti. Ilyenkor délnyugati irányban elhagyják az országot és eljutnak Olaszországba, Albániába, Horvátországba. Kárpát-medencei túzok eljutott már Szicíliába is. Ettől most nem kell tartani, legalábbis az időjárás-előrejelzés enyhe telet jósol, így a honi túzokállomány is helyben maradhat.
 
Nagy területeket be kell járni ahhoz, hogy lehetőleg az összes téli túzokcsapatot megleljük. Ebben segít a műholdas adóval ellátott néhány madarunk, melyeknek előfordulási helyeit folyamatosan lekövetjük. Segítségükkel újabb csapatokat vagy előfordulási helyeket sikerül megismernünk. A napokban közel 500 példány előfordulását állapítottuk meg Dévaványa térségében.
 
A kép illusztráció.
 
 
   
 
2020.01.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design