magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Ikerbárányokkal kezdődött az ellési szezon a cigájáknál
 
Január közepén megérkeztek az első cigája bárányok a Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartó Telepén. Ráadásul mindjárt az első ellésnél ikrek jöttek a világra. A két jerke azóta is szépen fejlődik.
   
 
A cigájáknál meglehetősen gyakori az ikerellés, az esetek 30-40 százalékában nem egy, hanem mindjárt két apróság jön világra. Igazgatóságunk kardoskúti telepén az anyák ivarzása meglehetősen intenzív volt, ezért nagy arányban vemhesültek és szép szaporulatra számíthatunk. Január közepe óta egymás után születnek az újabb és újabb kisbárányok. Az ellési szezon március közepéig tart.
 
A cigája mamák kifejezetten jó nevelőképességű anyáknak minősülnek. Nyugodt vérmérsékletűek, türelemmel nevelik utódaikat. A bárányok rögtön a születésük után krotáliát kapnak, amely az azonosításukhoz szükséges. Először néhány napot elkülönítve töltenek anyjukkal az úgynevezett fogadtatóban, ahol folyamatosan figyelemmel kísérjük viselkedésüket, fejlődésüket. A tejpótlásra is fel vagyunk készülve, bár erre nagyon ritkán van szükség, ugyanis a cigája mamák nagyon jó tejtermelő képességgel rendelkeznek.
 
Néhány nap elteltével a fogadtatóból egy kisebb csoportba helyezzük át őket, ahol 8-10 anya és bárányaik vannak együtt. A következő állomás egy még nagyobb csoport, ahol a bárányok egyhónapos koruktól már finom darát és gyepszénát (bárányszénát) is kapnak. Természetesen a szoptatás időszakában az anyáknak is a legjobb minőségű szénát adjuk.
 
 
 
   
 
2020.01.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design