magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egyszerre öt jeladós parlagi sas tartózkodik a Csanádi pusztákon
 
Az utóbbi hetekben összesen öt, jeladóval ellátott parlagi sas tűnt fel több alkalommal is a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.
   
 
Magyarországon a parlagi sasok jeladóval történő ellátása már több éves múltra tekint vissza. Eddig néhány tucatnyi fiatal madárra került jeladó, melyek közül még most is tíznél több aktív, azaz rendszeresen küld információkat.
 
A Csanádi pusztákon a tél folyamán több ragadozó madarat is észleltek munkatáraink. Ennek tükrében nem meglepő, hogy jeladós parlagi sasok is felbukkantak a környéken. Az azonban nem mindennapi, hogy egyszerre öten is ezt a területet részesítik előnyben. Minden bizonnyal megfelelő táplálékbázist találnak itt, ezért telepedtek meg tartósan. Az utóbbi hetek melegebb időjárásának hatására megélénkült a hörcsögpopuláció, valószínűleg közülük zsákmányolnak a parlagi sasok, segítve ezzel a gazdálkodókat.
 
A jeladós madarak fiatal, még nem ivarérett példányok, amelyek kóborolnak, keresik a megfelelő vadászterületet, ahol jó eséllyel túlélhetik a telet. Az öt madár közül kettőt a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai részterületén, egyet a Kiskunságban, egyet a Jászságban, egyet pedig a Partiumban láttak el műholdas jeladóval, 2017-2019 között. A készülék segítségével követni tudjuk mozgásukat.
 
A fiatal parlagi sasok időnként nagyobb távolságra, akár 60-80 kilométerre is elmennek egy-két hétre, majd újra visszatérnek. Felmérik a környező területeket, valószínűleg végleges letelepedésükhöz igyekeznek olyan helyet találni, melynek környékén a nyugalom mellett biztos táplálékbázis érhető el.
 
A jeladózás segít abban, hogy jobban megismerjük a fajt, és ha módunkban áll, megszüntessük a veszélyeztető tényezőket (például a középfeszültségű szabadvezetékek).
 
 
 
 
   
 
2020.02.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design