magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Téli berek – Képek és hangulatok a Kis-Sárrét mesébe illő tájairól
 
Bár az idei tél eddig nem sok csapadékot hozott, mégis volt néhány hét, amikor a zúzmara csipkés, nehéz fehérsége mesebelivé varázsolta a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének változatos vidékét.
   
 
A zúzmara az úgynevezett hideg légpárnának és tartós ködnek köszönhetően alakult ki. Csendes, ködös, szürkén borongós, de szemre mégis megkapó volt ezeknek a napoknak a hangulata. A tartós hideg miatt a vizek is napokra befagytak. A halastavak, mocsarak környékét járva a fagyos csendet sokszor csak a rianások szirénhangjai törték meg.
 
A kialakult lihogókon récék és ludak gyülekeztek, tétlen locsogásukat érdeklődő, éles szemek, rétisasok vigyázták. A folydogáló vizek mellett, vagy éppen a befagyott jégen fázósan, szorosra gombolt tollkabátban, néhány kócsag és szürke gém álldogált. Itt-ott azért megvillant néhány színes foltocska is. A fagyos mezei út göröngyei között vörösbegy keresgélt, a zsilipek csobogó vízénél, apró halak után érdeklődve jégmadár gubbasztott – ránézésre ő is olyan volt, mint aki már soha nem akar vízbe vetődni a napi betevő után. A csendet egyszerre éles hangú reccsenés törte meg. Egy fűzfa ága nem viselte tovább téli csipkeruhájának szépséges, de napról napra nehezebb terhét.
 
Napokkal később feltámadt a szél és kisütött a nap is. Együtt kisöpörték ezt az álomittas szendergést a tájból. A napokban az erős szelek ágakat szakítanak, fákat törnek, nádasokat döntenek, vizeket korbácsolnak, de vad süvítésük már a tavasz ígéretét hozza – de csak talán, mert február derekán, távoztában még a tél is meggondolhatja magát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.02.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design