magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Virágzik a szártalan csüdfű a Csanádi pusztákon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének legdélebbi pusztafoltján, a Királyhegyesi-pusztán még 2010-ben találtunk egy szártalan csüdfű állományt, mely most gyönyörűen pompázik. Ez nemzeti parkunk egyik legritkább védett növénye.
   
 
Korábbi irodalmi adatok szerint a Dél-Tiszántúlon nem volt előfordulási pontja. Ezen kívül a Tiszántúlon jelenleg egy ismert, néhány töves állománya él Abádszalók határában. Magyarország területén az Északi-középhegységben, és a Dunántúli-középhegységben, a Mezőföldön és a Duna-Tisza közén élnek állományai. Hazánkban kötött talajon továbbá homoki réteken és legelőkön, löszpuszta-gyepekben, ritkán mészkősztyepp-réteken fordul elő.
 
A növény a pillangósvirágúak közé tartozik, virágzata és levelei a földön ülnek, innen kapta a növény a nevét. Szárnyasan összetett leveleinek hossza a 15-20 cm-t is eléri, melyeken a levélkék 1-2 cm-esek és sűrűn bozontos szőrzetűek. Virágzatában a virágok 3 cm-es nagyságúak és élénksárgák, sűrű csomókban ülnek a földön, a levelek tövében.
 
Nálunk szikes élőhelyeken: bárányparéjos vakszikesek, ürmös szikes puszták és szikes mocsarak közé ékelődő kicsiny löszpuszta-gyepben található meg az állománya. Ez a löszhát a környezetében lévő szikesekből 30 cm-re „magasodik” ki. Az állomány nagyságát jelenleg 100 tő körülire lehet becsülni. Az élőhelyéül szolgáló gyep rendkívül fajgazdag, megtalálható még itt a szintén védett gumós macskahere, a pusztai metén és a közelben a tavaszi hérics is.
 
A fotókat Sallainé Kapocsi Judit készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2020.05.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design