magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sikeresen kikelt Dévaványán az egyik fakó keselyű fióka
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán sikeresen kikelt az egyik tojásból a fakó keselyű fióka. Mint korábban megírtuk, április elején két veszélyeztetett tojást szállítottak a Hortobágyi Vadasparkból a Túzokvédelmi Állomásra.
   
 
Mivel a tojások két különböző fészekből származtak, így koruk is eltérő. Az egyikből április közepén már kikelt egy egészséges fióka, a másikból azonban várhatóan csak május 15. körül bújik majd elő az új jövevény.
 
A fióka keltetése nem volt mentes az izgalmaktól. Az utolsó, bujtatási fázisban ugyanis több alkalommal vissza kellett ragasztani a tojást, mert a köldök körüli szikzacskó még nem húzódott vissza. A korai kibújás a fióka pusztulásához vezethetett volna. Végül a türelem eredményre vezetett, s egy egészséges, 176 gramm testtömegű fakó keselyű bújt ki a tojásból. Hatnapos koráig a Túzokvédelmi Állomáson végeztük az előnevelést, majd április 24-én visszaszállítottuk a Hortobágyi Vadasparkba.
 
Magyarországon eddig kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán sikerült fakó keselyűt mesterségesen keltetni. Az elsőt 2017-ben, a másodikat 2018-ban, a mostani pedig a harmadik. Bízunk benne, hogy május közepén a negyedik fióka is egészségesen kel ki a tojásból.
 
A fotót Czifrák Gábor készítette.
 
 
 
 
   
 
2020.05.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design