magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Hangutánzó seregélyek a pusztán
 
Tavaszi reggelek alighanem egyik legvirgoncabb, legvidámabb és legváltozatosabb hangú madara a seregély. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Sóstói-telepen is igen gyakori vendég. Dala csicsergéshez hasonlító, vidám és jó kedvre derítő ének, már csak azért is, mert már február végén megszólalhat a tavasz egyik korai hírnökeként.
   
 
Azt már kevesebben tudják, hogy jellegzetes saját énekén, hívó- és riasztóhangjain kívül remek utánzó képességével a fészke környékén fellelhető hangokat (pl.: autók riasztója, tyúkok kotkodácsolása, ajtók vagy kapuk nyikorgását) is igen hamar megtanulja. Kifejezetten élethűen tudja utánozni más madarak énekét is. Ha például márciusban meghalljuk a nyári kertekből jól ismert „Huncut a bíró!” strófát a sárgarigó kottájából rögtön tudhatjuk, hogy a seregély színesíti előadását. A sárgarigók ugyanis jellemzően április végén, májusban érkeznek vissza telelőterületeikről.
 
A seregély már kora hajnalban megkezdi énekét. Bár el-elhallgat napközben, este annál nagyobb buzgalommal tartja hangversenyét. A vidám hangú madárban egészen tavasztól a téli fagyok beálltáig gyönyörködhetünk. Késő ősszel többezres példányszámban, gyakran bíbicekkel vegyes csapatokban láthatjuk a pusztán. Sokáig kitartanak, csak a legszigorúbb hidegben húzódnak délre és az első enyhüléssel már vissza is térnek.
 
A fotót Vízi Éva Rozália készítette.
 
 
 
 
   
 
2020.05.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design