magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Citrombillegető bukkant fel a Kenderesszigeti-halastavakon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén eddig több mint 250 madárfaj előfordulását regisztráltuk. A napokban újabb fajjal bővült a lista: a Kenderesszigeti-halastavakon citrombillegetőt figyeltünk meg.
   
 
A halastórendszer értékes madárvilágnak nyújt életteret. Május 9-én, madármegfigyelés közben Pabar Zoltán itt látott meg egy tojó citrombillegetőt, melyről fényképet is sikerült készítenie. A madár késő délután egy nyílt vízfolton kialakult növényi uszadékon táplálkozott. Másnap hajnalban már nem sikerült ugyanitt megtalálni.
 
A citrombillegető a nevét- találóan- élénksárga színezetéről kapta. Fészkelőterületének jelentős részeKelet-Európa északi és középső részeitől Közép-Ázsián át Kínáigterjed. A ’70-es évek óta erőteljesen nyugati irányba terjeszkedő faj. Ukrajnában 1976-ban költött először, de terjeszkedése során elérte Fehéroroszországot, 1987-ben Litvániát és 1991-ben Észtországot is.
 
A terjeszkedése során egyre gyakoribb lett Európa országaiban. Magyarországi előfordulásai is a nyugati irányú terjeszkedéssel függnek össze. Nálunk először 1989. május 6-án észleltek egy hím példányt a fertőrákosi üdülőtelepen és második előfordulása is ugyanitt volt. A megfigyelések területi eloszlását tekintve 50%-a a Tiszántúlon fordult elő. A megfigyelések rendszeressé válása miatt a fajt rendszeres, de kisszámú tavaszi átvonulónak tartjuk Magyarország vizes élőhelyeinek környezetében, ahol rendszerint sárga billegetők csapataihoz csatlakozik.
 
A fotót Pabar Zoltán készítette.
 
 
   
 
2020.05.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design