magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Cserebökényben már javában költenek a gulipánok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a napokban felmértük a költésbe kezdett gulipánokat és gólyatöcsöket.
   
 
Mindkét faj hagyományosan a sekély vizű, szikes tavakon, időszakos vízállásokon költ. A csapadékviszonyok nagyban befolyásolják a költőállományok nagyságát. A kevesebb csapadékot hozó években szinte kizárólag a korábbi szikkasztók és lecsapolt tavak biztosítanak megfelelő körülményeket a költésükhöz.
 
Térségünkben 2020. február végén, március elején megfelelő mennyiségű csapadék hullott, azonban ezt követően május közepéig sok helyen alig 30 mm eső esett. A korábban kialakult sekély vizű élőhelyek sorra kiszáradtak. Így örömteli volt, hogy a Cserebökényi-puszták madárvédelmi területen május 20-ig 16 pár gulipán kezdett költésbe.
 
A gulipán egy kis talajmélyedésbe többnyire négy tojást rak, a fiókák 22-24 nap múlva kelnek ki. Az idén megfigyelt költőpároknál május közepén keltek ki az első fészekaljak. A fiókák fészekhagyók, a szülők 35-42 napos korukig, a röpképességük eléréséig védelmezik őket.
 
A gólyatöcsök az idei csapadékviszonyok miatt a megmaradt kisszámú, alkalmas élőhelyen kezdtek fészkelésbe. Május közepén sok pár még csak foglalta a területet. A gulipánok és a gólyatöcsök felmérését többször elvégezzük a költési időszakban, hogy minél pontosabb képet kapjunk a költőpárok számáról.
 
A szikes medrekben maradt tocsogók szélén néhány pár kis lile is költött. Az első lilefiókák már kikeltek. Egy alkalommal megfigyeltük, ahogy egy kis lile négy fiókájára felügyelt a kotló gulipánok között.
 
A fotókat Őze Péter készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2020.05.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design