magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sikeres volt azt idei első szakvezetéses túra Kardoskúton
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság május 15-én szakvezetéses túrát szervezett a kardoskúti Fehér-tóhoz. A programra a környező településekről – Kardoskútról, Csanádapácáról, Orosházáról, Algyőről, Csorvásról és Kaszaperről - érkeztek résztvevők.
   
 
A találkozó helyszíne a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bekötőútja melletti kilátó volt, ahonnan gyalog indultunk el a Fehér-tóhoz. Felmentünk a fokozottan védett területen található nagy kilátóba, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a környező tájra.
 
A túra során vendégeink több rövid előadás révén ismerhették meg a Fehér-tó jellemzőit, kialakulásának történetét, madárvilágát és egyéb állatvilágát, valamint a pásztorkodás hagyományait. Szó esett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő őshonos házi állatfajtákról és a legeltetés fontosságától. Mivel megvártuk a naplementét és a csillagok felbukkanását, így egy rövid csillagászati előadást is meghallgathattak a látogatók.
 
Mielőtt leszállt az este, távcsöveink segítségével több madárfaj egyedeit megfigyelhettük. Láttunk például nagy kócsagokat, fehér gólyákat és vörös vércséket. Megfigyelhettük, ahogyan a tó melletti  kutatóház épületének padlásán fészkelő gyöngybagoly kitartóan körözött és rikoltozott a levegőben. A távolban legelésző szürkemarha gulya szintén megkapó látványt nyújtott. A túra résztvevői sok-sok kérdést tettek fel, így egy tartalmas, kötetlen beszélgetés alakult ki.
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy hasonló tematikájú túrákat egyéni jelentkezők, kisebb csoportok részére is rendezünk, előzetes bejelentkezés alapján.
 
A fotókat Sándor Bálint készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2020.05.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design