magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Újabb egészséges fakó keselyű kelt ki Dévaványán!
 
Idén már a második fakó keselyű fiókát keltették sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az egészséges madarat a napokban a Hortobágyi Vadasparkba szállították.
   
 
Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kérésére a Túzokvédelmi Állomás szakemberei vállalták a két mentett tojás keltetését. A feladat nem volt ismeretlen számukra, ugyanis már 2017-ben és 2018-ban is sikeresen keltettek egy-egy fakó keselyű tojást.
 
A tojások különböző korúak voltak, így az egyikből még április közepén, a másikból pedig május közepén kelt ki az egészséges, életerős fióka. Mindkét esetben akadt némi izgalom: az első fiókánál a korai kibújást kellett késleltetni, a másodiknál pedig bontani kellett a tojást. Mostanra már a második fióka is visszakerült a Hortobágyi Vadasparkba.
 
Eddig tehát összesen négy fakókeselyűt keltettek sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán, melynek elsődleges feladata természetesen a veszélyeztetett túzoktojások keltetése. Jelenleg három túzoktojás van a speciális keltetőben, hat túzokcsibe pedig már kikelt, s szerencsére egyetlen elhullás sem volt. Mivel a kaszálások még csak most kezdődnek, így a közeljövőben várhatóan további veszélyeztetett fészkekből kerülnek be mentett túzoktojások az állomásra.
 
A fotót készítette: Czifrák Gábor
 
 
   
 
2020.06.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design