magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Eredményes vörös vércse költések a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén az elmúlt évtizedben a vörös vércse költőállománya 80-110 pár között mozgott. Idén 90 költőpárt regisztráltunk.
   
 
Az ezredfordulón volt a mélypont, amikor csak 30-40 pár költött a területen. Ekkor költőláda kihelyezésekbe kezdtünk, hét telepen összesen mintegy 100 ládát tettünk ki olyan területekre, ahol legeltető állattartás folyik, ezen belül is elsősorban ott, ahol Igazgatóságunk a vagyonkezelésében lévő magyar szürkemarha állományával kezeli a legelőket. Ennek hatására növekedésnek indult a vörös vércsék állománya.
 
Ebben az évben összesen 90 költőpárt regisztráltunk, melyből 70 pár a költőládákban, 20 pedig természetes fészekben (szarka, dolmányos varjú) költ. A legnagyobb telepek idén is Körösnagyharsányban (13 pár) és Geszten (15 pár) vannak. Érdekesség, hogy Geszten, mivel minden láda foglalt volt, ezért az egyik pár a földön fészkelt, ami igen ritkán fordul elő. A kedvező tavaszi időjárásnak köszönhetően április derekára már a legtöbb pár kotlásba kezdett. Ennek köszönhetően június közepére és második felére a fiókák nagy része kirepült, már csak néhány későn költő, vagy pótköltésbe kezdett párnál találhatók még röpképtelen fiókák.
 
A költési siker átlagosnak mondható, a legtöbb párnál 5-6 fióka volt, csupán néhány esetben találtunk ennél kevesebbet. A költési idő vége felé a mezei pocok állománya megerősödött, ez kedvezett a fiókanevelésnek. A legtöbb család még augusztusban is együtt vadászik, csak később válnak önállóvá a fiatalok. Az állomány nagyobb része az ősz folyamán délebbi tájakra vonul.
 
A fotókat Tóth Imre készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2020.07.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design