magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Rendhagyó virágzási mintázatok a löszgyepeken
 
Ezen a nyáron ritkább és alacsonyabb a löszgyepek vegetációja a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin. Ez elsősorban azért van, mert az őszi-téli időszakban kevés csapadék hullott.
   
 
Nagyon sok olyan növényfaj van, amely erősen igényli az őszi csapadékot, abból képes jól fejlődni. Tavaly az ősz derekától alig volt csapadék a Dél-Alföldön, egyes fajok emiatt ki sem bújtak a földből. Ilyen például a selymes boglárka, amely idén egyáltalán nem jött elő.
 
A másik csoportot azok a löszpusztai fajok képezik, amelyek rosszul tűrik ugyan az őszi-téli szárazságot, de ha nyár elején kiadós esőket kapnak, akkor késleltetve, de elindul a virágzásuk. Ilyen a bakfű, a borkóró, a lózsálya, amelyek a Medárd utáni esőzések hatására virágzásnak indultak.
 
Vannak olyan fajok is, melyek gyakorlatilag nem reagálnak a csapadékhiányra. Ezek a legszárazabb élőhelyekhez alkalmazkodott növények: a hegyi len, a kék atracél, a hengeres peremizs és a kónya zsálya.
 
Az őszi-téli csapadékhiányra adott reakció jól mutatja, hogy az egyes fajok milyen élőhelyi környezethez szoktak az évezredek során. Magyarország dél-alföldi részének potenciális vegetációja az úgynevezett erdőssztyepp. A sztyeppi típusú fajok jobban tűrik a szárazságot, az erdőssztyepp-elemek viszont több csapadékot kívánnak.
 
Az őszi-téli csapadékhiány azonban nem okoz jelentős károkat a löszgyepekben. Ilyenkor csupán az történik, hogy a ritkább és alacsonyabb növényzetben előtérbe kerülhetnek olyan fajok, amelyek jól tűrik a szárazságot. Ha aztán újra csapadékos év jön, akkor megint más növényfajok kapnak erőre. A csuklyás ibolya például most kitűnően érzi magát, mert nem árnyékolja le a macskahere vagy az egyszikű növények.
 
A fotókat Balogh Gábor készítette.
 
 
 
   
 
2020.07.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design