magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Hazánk új költőfaja, a havasi sarlósfecske is fészkel Hódmezővásárhelyen
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fekvő Hódmezővásárhelyen egy tízemeletes társasház falán több pár havasi sarlósfecske költ.
   
 
A fecskéket először július 22-én figyelték meg helyi madarászok. Megfigyelték, hogy két pár havasi sarlósfecske etette fiókáit. Előfordult, hogy azonos időben nyolc madarat láttak, melyek több helyen is berepültek a résekbe, így további megfigyelések szükségesek a költőpárok számának pontosításához.
 
Az elmúlt években hazánkban alig láttak havasi sarlósfecskét. 1996-2019 között 14 alkalommal került elő, esetenként egy vagy két átrepülő példány. Ez év májusától lettek folyamatosak a megfigyelések, egy debreceni gabonatároló silónál jelentek meg, ahol költésbe is kezdtek. Az eddigi adatok szerint 2020-ban Magyarországon új költőfajként tehát ezen a két helyszínen (Debrecenben és Hódmezővásárhelyen) kezdett költésbe a havasi sarlósfecske. A lehetséges költőhelyek bejárásával további párok is előkerülhetnek.
 
A havasi sarlósfecske elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában él. Sokszor felhatol a magas hegységekbe is, a hazánkhoz közelebb eső Alpokban, a Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben is költ. Sziklás partfalakon és a városok épületein, telepesen fészkel. Évente két fészekaljat nevel, amelyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is. Kizárólag a levegőben előforduló ízeltlábúakkal táplálkozik, fészekanyagát is a levegőben sodródó anyagokból gyűjti.
 
Fotó: Bede Ádám
 
  
Fotó: Gyarmati Gábor
 
 
Fotó: Szabó Ferenc
 
 
 
 
   
 
2020.07.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design