magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Északi madárvendégeink – Récék és vadludak
2018.01.24. 05:18
A téli időszakban népes vízimadár csapatok – vadludak és récék - tarkítják a Körös-Maros Nemzeti Park tájait. A vadludak száma rendszerint január-februárban a legmagasabb, ilyenkor több tízezer példány tartózkodik a Dél-Alföldön. Többségük (mintegy 90 százalékuk) nagy lilik. Jelentős még a nyári ludak száma, amelyek költenek is nálunk, de az állomány télen az északról érkező példányokkal jelentősen felszaporodik. Részletek »
Négy Évszak Fotóstúra - Fényképezzük együtt a természetet!
2018.01.23. 05:34
Természetfotózással egybekötött túrasorozatot szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A résztvevők minden évszakban lencsevégre kaphatják a Kígyósi-puszta szépségét. Az első, azaz a téli túrát január 28-án, vasárnap tartjuk. Részletek »
Megszámláltuk a túzokokat
2018.01.22. 09:50
A múlt héten végezték el a szakemberek az országos túzokszámlálást. A szinkronizált, tehát egyidejű számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzeti park igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával. Részletek »
Az ártéri gazdálkodás ősi mesterségei
2018.01.20. 06:24
A Körös-Maros Nemzeti Park honlapján nem régen írtunk őseinknek a Kárpát-medencében folytatott ártéri gazdálkodásáról. Most szeretnénk ehhez kapcsolódóan néhány régi mesterséget bemutatni. Az ártéri környezetben együtt élt az ősi vadászó-halászó-gyűjtögető életmód a „korszerűbb” mezőgazdálkodással. Előbbi legfontosabb élelemszerzési tevékenysége a halászat volt. Eleink az árvizeket tudatosan szétterítették, hogy az árterek sokféle hasznát élvezhessék. A szabályozást természetes ereken, vagy a magas, folyómenti hátak, övzátonyok átvágásával létrehozott mesterséges „csatornákon”, az úgynevezett fokokon keresztül végezték. A víz mindig alulról felfelé, lassú áradással öntötte el az ártéri laposokat, felfrissítve a réteket, megöntözve a hátak lábait, ezrével hozva magával az ivásra kész halakat. Apadáskor a víz a fokokon jutott vissza a folyómederbe. Részletek »
Újabb téli rege…
2018.01.19. 11:31
A télen második alkalommal, 2018. január 19-én, pénteken 17 órakor találkozhatnak Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Park „Téli regék a természetről” című előadássorozatával az érdeklődők. A téma most „Rákászok, pákászok, csíkászok, rétes emberek - élet a középkorban a Körösvidéken.” Mindenkit szeretettel várunk! Részletek »
Makóra vándorolt a gerincteleneket bemutató kiállítás
2018.01.19. 10:05
A Körös-Maros Nemzeti Park gerinctelen állatvilágát bemutató kiállítás a napokban ötödik helyszínére, a makói József Attila Városi Könyvtárba került, ahol a látogatók egészen február közepéig tekinthetik meg az Igazgatóság által összeállított tárlat anyagát. Részletek »
Madarásztúrát szervezünk a Kígyósi-pusztán
2018.01.18. 16:33
A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén a korábbi évekhez hasonlóan idén is tematikus túrákra várjuk a természetbarátokat. Első, január 21-i kirándulásunkat a madarászat kedvelőinek figyelmébe ajánljuk. Részletek »
Huszonegy sast számoltunk a Kis-Sárréten
2018.01.17. 05:18
A január 12-13-án elvégzett szinkronszámlálás keretében 14 rétisast és 7 parlagi sast regisztráltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Részletek »
A Kis-Vátyoni mocsár területén végzett monitoring vizsgálatok
2018.01.16. 05:32
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területén a közeljövőben a Kis-Vátyoni mocsár vízháztartásának javítására beavatkozásokat tervez az igazgatóság. A Kis-Vátyoni mocsár Zsadánytól dél-nyugatra és Mezőgyántól északra helyezkedik el, a Begécsi-halastavak szomszédságában. A halastavak mellett futó Nagytóti-Toprongyos csatornából aktív vízpótlással valósul meg a jövőben a mocsarak vízpótlása, szárazabb időszakokban. Részletek »
Idén is szép számban telelnek réti fülesbaglyok a Királyhegyesi-pusztán
2018.01.15. 09:23
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Királyhegyesi-puszta a réti fülesbaglyok egyik legjelentősebb telelőhelyének számít. Most is legalább 30-35 példány tartózkodik a térségben. Részletek »
Védjegyes termelőink - Herczeg Aranka, a lekvárok és szörpök mestere
2018.01.12. 14:32
Herczeg Aranka finom lekvárjait és szörpjeit nagyon sokan keresik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság különböző rendezvényein. Védjegyes termelőinket bemutató sorozatunkban ezúttal őt ismerhetik meg közelebbről. Részletek »

« Vissza     Előre »   

Programnaptár
Turisztikai programajánló 2018
 
TÚZOK TUSA 2018
Ön mit gondol a nemzeti parkokról? Milyen tapasztalatai vannak?
Turisztikai kérdőív
Nemzeti Parki Termék Védjegy kérdőív
 
Kölcsönözhető kiállítások
 
Körösvölgyi Látogatóközpont
Hajrá magyar termék!
 
Pályázati felhívás - \"Találd meg, írd le és őrizd meg!\"
 
Bihari Madárvárta
Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Ködvirág Erdei Iskola
  
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design