NP-KOROSMAROS PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Hírek - Aktuális hírek

Az ártéri gazdálkodás ősi mesterségei

A Körös-Maros Nemzeti Park honlapján nem régen írtunk őseinknek a Kárpát-medencében folytatott ártéri gazdálkodásáról. Most szeretnénk ehhez kapcsolódóan néhány régi mesterséget bemutatni. Az ártéri környezetben együtt élt az ősi vadászó-halászó-gyűjtögető életmód a „korszerűbb” mezőgazdálkodással. Előbbi legfontosabb élelemszerzési tevékenysége a halászat volt. Eleink az árvizeket tudatosan szétterítették, hogy az árterek sokféle hasznát élvezhessék. A szabályozást természetes ereken, vagy a magas, folyómenti hátak, övzátonyok átvágásával létrehozott mesterséges „csatornákon”, az úgynevezett fokokon keresztül végezték. A víz mindig alulról felfelé, lassú áradással öntötte el az ártéri laposokat, felfrissítve a réteket, megöntözve a hátak lábait, ezrével hozva magával az ivásra kész halakat. Apadáskor a víz a fokokon jutott vissza a folyómederbe.

Részletek
Huszonegy sast számoltunk a Kis-Sárréten

A január 12-13-án elvégzett szinkronszámlálás keretében 14 rétisast és 7 parlagi sast regisztráltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.

Részletek
A Kis-Vátyoni mocsár területén végzett monitoring vizsgálatok

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területén a közeljövőben a Kis-Vátyoni mocsár vízháztartásának javítására beavatkozásokat tervez az igazgatóság. A Kis-Vátyoni mocsár Zsadánytól dél-nyugatra és Mezőgyántól északra helyezkedik el, a Begécsi-halastavak szomszédságában. A halastavak mellett futó Nagytóti-Toprongyos csatornából aktív vízpótlással valósul meg a jövőben a mocsarak vízpótlása, szárazabb időszakokban.

Részletek
tovább