Hírek, aktualitások

A vízimadarak a nedves, tocsogós pusztákat kedvelik

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin gyakran láthatunk táplálkozó vízimadár csapatokat. Éjszakázni azonban csak akkor maradnak a gyepeken, ha ott jelentős vízállások alakulnak ki, melyek biztonságot nyújtanak számukra a ragadozókkal szemben.

Miért vonzóbb a Maros a vízimadarak számára télvíz idején?

Keményebb téli időjárás esetén a Körös-Maros Nemzeti Park Makói Tájegységének területén található állóvizek, mocsarak, szikes tavak, hullámtéri kubikok rendszerint befagynak. A vízimadarak ilyenkor a Maros folyón keresnek menedéket.

Hol és hogyan telelnek a baglyok?

A Körös-Maros Nemzeti Park területén élő bagolyfajok között vannak olyanok, amelyek csoportosan telelnek, mások viszont magányosan, illetve párban töltik napjaikat. Az erdei és a réti fülesbaglyok a költési idő után csoportosulnak, a kuvik, a macskabagoly és a gyöngybagoly azonban megőrzi magányát.

Téli madársokaság a Kis-Sárrét pusztáin és a halastavakon

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete mindig különleges látnivalókkal szolgál - még a zord téli napokon is. Ez főként annak köszönhető, hogy a terület bővelkedik vizes élőhelyekben: mocsarak, vizes élőhely-rekonstrukciók, illetve hazánk második legnagyobb halastórendszere is itt találha

Kékes rétihéják köröznek a Lófogó-ér felett

Idén is telelnek kékes rétihéják a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Érdekes látvány, ahogyan ezek a ragadozó madarak alacsonyan szállva, imbolygó repüléssel keresik a zsákmányt, majd hirtelen lecsapnak rá.

Kék galambok és fenyőrigók, a puszta téli madárseregei

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon nemcsak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban járják népes madárcsapatok a gyepeket és mocsarakat, hanem télen is mozgalmas a táj. Kék galambok, fenyőrigók, aranylilék több százas csapataival találkozhatunk.

A Kis-Sárréti rétisasok már tatarozzák fészkeiket

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, és közvetlen környékén évente 5-6 pár rétisas költ. December végén a párok már a költés előkészületeivel foglalatoskodnak, tatarozzák fészkeiket.

Dévaványán vígan telelnek a bivalyok és a szürkemarhák

Idén összesen 1100 magyar szürke szarvasmarha és 260 bivaly telel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai állattartótelepén. A jószágok számára elegendő mennyiségű szénát és szalmát tároltunk be, így ellátásuk biztosított.

Tőkés, csörgő, kanalas, kontyos - Ismét többféle réce telel a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park részét képező Kis-Sárrét hazánk egyik legfontosabb vízimadár vonuló- és telelőterülete. Ez többek között annak köszönhető, hogy kiterjedt vizes élőhelyek találhatók a térségben, elsősorban a Biharugrai- és a Begécsi-halastavak, a környező mocsarak és egyéb vizes élőhelyek.

Süvöltők, a marosi erdők karácsonyi díszei

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva, a hullámtéri erdőkben jó eséllyel találkozhatunk színpompás, téli madárvendégeinkkel, a süvöltőkkel. Legtöbbször csapatosan, a kőrisfákon csipegetik a terméseket. 

Téli hangulat a Fekete-Körösön

Aki teheti, a téli időszakban is tegyen egy sétát a Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó Fekete-Körös töltésein. Az ártéri erdők színes madárvilága garantáltan szép élményekkel ajándékozza meg az arra járókat.

Erdőszegélyeink dísze, a csíkos kecskerágó

Az erdőszegélyek ökológiai jelentőségéről, természetvédelmi szerepéről többször is szó esett már honlapunkon. A Körös-Maros Nemzeti Park nem bővelkedik ugyan keményfás jellegű természetközeli erdőkben, de Bélmegyeren és a Kis-Sárrét vátyoni területrészén vannak szép állományok.