Cserebökényben az Ős-Maros medre mentén túráztunk

Kicsiny, de lelkes csapat indult útnak május 25-én, szombaton délután, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Cserebökényi csavargás - Túra az Ős-maros medre mentén” című szakvezetéses kirándulásán.

A túra a Magyar Nemzeti Parkok Hete országos programsorozat keretében valósult meg.

Kirándulásunk az 1947. május 1-én létrejött, majd 1972-ben Szentes várossal egyesült Cserebökény nagyközség központjából indult. Vendégeink Cserebökény tájtörténetével, majd a terület botanikai, zoológiai értékeivel ismerkedtek. Túránk során 3,5 óra alatt csaknem 9 km-t tettünk meg.

Láthattuk a korabeli széles, mély folyómedreket, fentebb a megmaradt ér mentén haladtunk, a hátas, gyepes területeken megtaláltuk a kacstalan lednek és a magyar szegfű kisebb állományait. A nádszegélyben nádirigók, a cserjésben mezei poszáták, az erdőfoltokban barátposzáták szóltak, de gyakran hallottunk sárgarigókat is. Ránéztünk egy távoli, fiókás parlagi sasok fészkére, a lombok között megbújó család megtalálását a fészkén álló, fehér vállfoltos parlagi sas szülő segítette. Megfigyeltünk őzeket, egy ellépő dámszarvast, és egyszer egy vadmalac csapat is elénk került.  

Elmentünk a terület névadó kurgánja, a Tere-halom mellett is. Végül megközelítettünk egy vércsetelepet, itt a hím és a tojó kék vércsék tollruhája közötti eltérést hasonlítottuk össze. Láttunk szalakótákat és kis őrgébicseket is. Az alkonyati időszakban érkeztünk vissza az egykori Cserebökény központjában költő fehér gólyák fészkéhez.

túra
Fotó: Őze Péter
túra2
Fotó: Őze Péter
túra
Fotó: Őze Péter