Fecskefarkú lepkék repkednek a Kardoskúti-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain, így a Kardoskúti-pusztán is gyakran találkozhatunk fecskefarkú lepkékkel. Március végétől egészen szeptemberig láthatjuk őket, ezalatt három nemzedékük is kirepül.

A fecskefarkú lepke igen nagy elterjedésű faj, Eurázsia nagy részén, Észak Afrikában, sőt még Észak-Amerikában is megtalálható. Magyarországon is szinte mindenütt jelen van. Háromnemzedékes faj, az első imágók március végén repülnek, s mire azok elpusztulnak, addigra kifejlődik a második nemzedék, amelyet aztán a harmadik követ majd. Az egyes nemzedékek között átfedések is lehetnek.

Hernyója a fejlődés utolsó fázisában rikító zöld színűre változik, narancssárga és fekete csíkokkal mintázva. Ezzel arra figyelmezteti a madarakat, hogy ne egyék meg, mert mérgező, ami igaz is.

A fecskefarkú lepke az egyik leglátványosabb pillangónk. Akár 7,5 cm-re is megnő, a nőstények általában egy kicsit nagyobbak, mint a hímek. Nem válogatós, az ernyősvirágzatúak legtöbb faja és a nagyezerjófű is a tápnövényei közé tartozik. Az erdei élőhelyeken, dombvidékeken gyakoribb, mint az Alföldön.