Galagonyapirosító túrára várjuk a természetbarátokat!

Október 20-án, vasárnap, a Táj Nemzetközi Napja alkalmából „galagonyapirosító” túrára várja az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során a Bélmegyeri Fáspusztát barangoljuk be.

Bélmegyer község szélső utcáján végighaladva a Szolga-erdő irányába indulunk, célunk ugyanis az ottani erdei élőhely őszi jellemzőinek megismerése. Kiemelt érdekesség ebben az időszakban a dámszarvasok barcogása. Bár a bikák rendszerint a hajnali vagy az alkonyati órákban hallatják hívogató hangjukat, de azért bízunk benne, hogy napközben is hallunk majd barcogó dámszarvasokat.  

A Szolga-erdő tisztásán különleges növényvilág él. Októberben jellemzően a sziki kocsord szárában fejlődő nagy szikibagolylepke rajzása figyelhető meg, de miután ez a lepkefaj éjszaka aktív, különös szerencse kell ahhoz, hogy megpillantsuk.

Az erdőt elhagyva kijutunk a pusztai környezetbe, azaz a Fáspusztára. A kaszálóként, legelőként hasznosított területen koros, tekintélyes kocsányos tölgyek találhatók, innen a Fáspuszta elnevezés is. Ezen a pusztaszakaszon találjuk a szintén több évtizedre visszatekintő, fává nőtt galagonyákat. Megcsodálhatjuk a növények őszi színváltását, például a galagonya pirosodását, bogyóinak és leveleinek vörösödését.

A tölgyfák ágain egy különleges növény, a sárga fagyöngy telepedett meg, melynek bogyója elsőrangú táplálék a léprigók számára. Ennek a madárfajnak az egyik legjobb telelőhelye a Bélmegyeri Fáspuszta. Léprigók nálunk nem költenek, csak telelni járnak hozzánk. Október második feléig első példányaik rendszerint már megérkeznek, így jó eséllyel meghallhatjuk jellegzetes hangjukat. Reményeink szerint több más, nálunk telelő madárfaj is előkerül majd a túra során. Megérkeztek már a csízek, süvöltők, és a nagy őrgébicsek.

A túra a látnivalók függvényében 3-4 órát vesz igénybe, a bejáráshoz az időjárásnak megfelelő lábbeli, ruházat javasolt, különös tekintettel a reggeli harmatra.

A találkozó helyszíne: Bélmegyer, Berényi-Bem utcasarok, időpontja október 20, reggel 9.00 óra. A részvételi díj felnőtteknek 1500 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft/fő. További információk és jelentkezés Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 475 1777).

galagonya
Fotó: Boldog Gusztáv László