Jubilál az állatpark, felavattuk gróf Csáky Albin mellszobrát és méltó helyre került a különleges terítő

Tíz esztendővel ezelőtt, 2014 nyarán nyitotta meg kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja. A jubileum alkalmából tartott ünnepség után szoboravatásra és egy különleges terítő bemutatására is sor került Szarvason, az Anna-ligetben.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, s eljött az igazgatóság székhelyéül szolgáló Csáky-kastély egykori, utolsó lakója, illetve a család több leszármazottja is.

A vendégeket elsőként Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a KMNPI nagyon fontos szerepet tölt be a természeti értékek megmentésében és a fiatalok környezeti nevelésében. Ezt az értékmentő munkát a város önkormányzata egy díszoklevéllel is megköszönte, melyet dr. Tirják Lászlónak, a KMNPI igazgatójának nyújtott át a polgármester.

Dr. Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár visszatekintett a Körösvölgyi Állatpark elmúlt tíz esztendejére. Sorra vette azokat a jelentős fejlesztéseket (kifutók létesítése, játszótér és állatsimogató kialakítása, parkolók építése stb.), melyeknek köszönhetően a létesítmény ma már Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei közé tartozik. A napokban köszöntötték a négyszázezredik látogatót, s idén is már több, mint húszezren váltottak belépőjegyet. Mint mondta, a mai napig ez az ország egyetlen olyan állatparkja, ahol nem zebrák, zsiráfok és egyéb egzotikus állatok láthatók, hanem a Kárpát-medence őshonos madár- és emlősfajai.

A rendezvény résztvevői ezután az állatparkból a Csáky-kastélyba mentek át, ahol először dr. Molitorisz Pál helytörténésztől egy rövid áttekintést hallhattak vendégeink a Csáky-kastély történetéről. Az előadó hangsúlyozta a kastély építtetőjének, gróf Csáky Albin, egykori vallás-és közoktatásügyi miniszternek az ország és a város életében betöltött jelentős szerepét.

Az államosítás idején méltatlan körülmények közé kilakoltatott Csáky-család leszármazottait, köztük a kastély utolsó, élő lakóját, Majer Lajosné Haviár Évát dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója köszöntötte. Ezután a kastély előcsarnokában sor került gróf Csáky Albin márvány mellszobrának, valamint gróf Csáky Ilona különleges, hímzett terítőjének avatására. A terítő történetét Körömi Krisztina látogatóközpont-vezető ismertette meg a vendégekkel. Elmondta: a grófnő a kastélyban 1920 és 1934 között megforduló jeles politikusokkal, arisztokratákkal és művészekkel aláíratta e terítőt, majd saját kezével hímezte ki a kézjegyeket.

A program zárásaként a vendégek szakmai túravezetésen vehettek részt a Körösvölgyi Állatparkban.