Júniusi programajánló: gyalogtúrák pusztákon, legelőkön, halastavak mentén

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság júniusban is számos izgalmas kirándulásra várja a természetbarátokat.

Eltölthetnek velünk egy napot a legelésző szürkemarhák mellett, barangolhatnak a Biharugra környéki mocsárréteken, vagy egy kellemes nyári estén a Kopáncsi-pusztán megleshetik a kék vércséket.

Június 1-én, szombaton „Évszakok” címmel tematikus túrára várjuk az érdeklődőket Szarvasra, a Halásztelki tanösvényre. A találkozó helyszíne a tanösvény indítótáblája, időpontja reggel 9.00 óra. A gyalogtúra során a Körös-ártér gazdag élővilágával, természeti sajátosságaival, értékeivel ismerkedünk. A nyári ártéri erdő sárgában pompázik a mocsári nőszirmok ezreitől. A részvételi díj felnőtteknek 1.500,- Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000,- Ft/fő. Információ, jelentkezés: Tóth Tamás József, természetvédelmi területfelügyelőnél a +36 30 475 1780-as telefonszámon. A túra hossza 3,5 km.

Június 1-én, szombaton két időszaki kiállítás is nyílik Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A „Kertünk madarai” című tárlatból számos érdekességet tudhatunk meg a házunk környékén, kertjeinkben élő különböző madarakról. A „Természetvédelem a kertben” elnevezésű kiállításon interaktív módon szerezhetünk ismereteket arról, hogy lakóhelyünk környékén, kertünkben mennyi mindent tehetünk a rovarokért, lepkékért, madarakért. Mindkét tárlat augusztus 31-ig látogatható.

Június 1-én, szombaton egy reggeltől délutánig tartó programra invitáljuk a természetbarátokat Biharugrára, a Földesi-telepre. Vendégeink ezen a napon közelről ismerkedhetnek meg a legeltető állattartással. Villanypásztor-ellenőrzés, itatás és a jószágok viselkedésének, legelési szokásainak megfigyelése mellett botanikai, állattani adatgyűjtést végzünk, majd együtt mérjük fel a Simotai-gyepek természeti értékeit. További információk és előzetes bejelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél az alábbi telefonszámon: +36 30 475 1785.

Június 8-án, szombaton botanikai túrát szervezünk a Kis-Sárréten található Ugrai-rét és Sző-rét környékén. Utunk mocsarak között és száraz legelőkön vezet majd keresztül. A mocsárrétektől a szikes gyepekig sokféle növénytársulással ismerkedünk meg. A sok virágzó ritkaság közül a kosboroké a leglátványosabb. Pompás sisakoskosbor és hússzínű ujjaskosbor is él a területen. További információk és előzetes bejelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

Június 15-én, szombaton este 19.00 – 23.00 óra között tartjuk meg „Barnabás nap és mágikus éjszaka” elnevezésű, immár hagyományos programunkat Dévaványán a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Először dr. Marsi István előadását hallgathatják meg „Környezeti változások a Dévaványai-sík térségében” címmel. Utána a gyógynövényekről tudhatnak meg hasznos információkat egy gyakorlati bemutatóval egybekötött előadás keretében. Sötétedéskor, programunk második felében a közelgő nyári napfordulóhoz kapcsolódó számos babonáról, népszokásról hallunk előadást, majd kuviklessel egybekötött csillagászaton kémleljük a pusztai eget. Előzetes bejelentkezés Szélné Sándor Katalin látogatóközpont-vezetőnél az alábbi telefonszámon: +36 30 445 2409.

Június 21-én, pénteken „A puszták ragadozói, előtérben a kék vércsék” címmel szervezünk túrát a Kopáncsi-pusztán. A találkozó helyszíne a Kopáncsi-pusztai geodéziai mérőtorony, időpontja délután 17.00 óra. A mintegy 5 kilométeresre tervezett túra során megfigyelhetjük a fokozottan védett kék vércséket. Emellett vörös vércsék, parlagi sasok, és színpompás szalakóták is szem elé kerülhetnek. Előzetes bejelentkezés Balla Tihamér természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 471 5608).

Június 22-én, szombaton nyáresti sétára várjuk a természetbarátokat a Biharugrai-halastavak környékére. Gyalogtúránk során az alkonyati madármozgás megfigyelése lesz a fő látványosság a tavakon és a környező legelőkön.  A kirepült fiókáikkal közösen táplálkozó gémek, kócsagok mellett vöcsköket, vadrécéket, szárcsákat is látunk majd. A nádas fölött barna rétihéják vadásznak és utunkon végigkísér a nádi énekesek koncertje. Biztosan halljuk majd a nádirigók, a cserregő nádiposzáták és a nádi tücsökmadarak jellegzetes hangját. A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta, időpontja délután 17.00 óra. A túra tervezett hossza 6 km. Előzetes bejelentkezés Járvás Katalin területi felügyelőnél a +36 30 108 7201-es telefonszámon.