Kiélezett versenyben Valentinyi Roberta nyerte az idei Ifjú Kócsagőr Program területi döntőjét

A hagyományoknak megfelelően idén is augusztus utolsó hetén került sor a Körös-Maros Nemzeti Parkban kéthetes terepgyakorlatukat töltő ifjú kócsagőrök területi döntőjére, melyen eldőlt, hogy melyik „Tutajos és Matula” páros vesz részt a szeptemberi országos döntőn.

A megmérettetésnek ezúttal is a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnépszerűbb bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark adott otthont augusztus 29-én.

Korábbi híradásunkból ismert, hogy öt lelkes diák áldozott nyári szünetéből két hetet és kezdte meg terepgyakorlatát a nemzeti park egy-egy részterületén. A területi döntőre végül négyen, Jakabffy Lili (Soproni Egyetem), Jávorka Levente (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium- Szarvas), Valentinyi Roberta (Szegedi Tudományegyetem) és Dénes Eszter (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) érkeztek mentoraikkal.

Az ifjú kócsagőröknek 10 perces prezentáció keretében kellett számot adniuk a szakmai gyakorlat során szerzett ismeretekről, tapasztalataikról. A gyakorlatról készített naplóik, illetve az internetes felületekre feltöltött fotóik, videóik szintén sokat nyomtak a latban a zsűri döntésénél. Az idei döntősök kiváló felkészültsége, naplóik és szakmai előadásaik színvonala meglehetősen nehéz helyzetbe hozta a zsűrit. Az Ifjú Kócsagőr Program fennállásának legszorosabb területi döntőjén végül az első helyet a szekszárdi Valentinyi Roberta szerezte meg.

Roberta szakmai gyakorlatát a Kis-Sárréten Biró István tájegységi csoportvezető és kollégái mellett kezdte, majd a második héten Palcsek István Szilárd természetvédelmi őrkerület-vezető szakmai vezetésével a nemzeti park egy másik részterületén, a Kardoskúti Fehértó gyarapította ismereteit.

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024. évi országos döntőjének szeptember 18-20. között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont. Az országos megmérettetésen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot Valentinyi Roberta ifjú kócsagőr és Biró István tájegységi csoportvezető fogja képviselni.

A területi döntő minden résztvevőjének és mentoraiknak gratulálunk.

A 2024. évi Ifjú Kócsagőr Program területi döntőjének résztvevői (balról: Ezer Ádám, Őze Péter, Jávorka Levente, Valentinyi Roberta, Jakabffy Lili, Dénes Eszter, Biró István, Drahanovszki Gábor - Fotó: Czifrák Gábor)
Czifrák Gábor természetvédelmi őrszolgálatvezető adja át a győztesnek járó díjat
(Fotó: Lestyan- Goda Judit)
Az országos döntőbe jutott "Tutajos és Matula" páros, Valentinyi Roberta ifjú kócsagőr és Biró István tájegységi csoportvezető (Fotó: Ezer Ádám)