Negyvenhárman verseltek a Madarak és Fák napján

A Madarak és Fák Napja alkalmából immár huszonkettedik alkalommal rendeztük meg a Fekete István nevével fémjelzett vers- és prózamondó versenyt Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

A megmérettetésen 43 dévaványai és ecsegfalvi kisdiák vett részt, valamennyien alsó tagozatosok. Az első és második osztályosok tábora volt a legnépesebb (29 fő), ezért itt a két évfolyam külön-külön kategóriában versenyzett, míg a 3-4. osztályosok egy közös kategóriát alkottak.  

Mivel egy jeles naphoz kapcsolódva tartottuk a verseny, ezért a versek elhangzása előtt szó esett a Madarak és Fák Napjának történetéről, s közös faültetésre is sor került.  

Amíg a zsűri meghozta döntését, addig a gyerekek ellátogattak a kisállat-simogatóba, illetve megnézték a múzeumban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság részterületeit bemutató kisfilmeket. Az eredményhirdetés során nemcsak az 1-3. helyezettek kaptak elismerést, hanem több különdíjat is kiosztottunk.  

A továbbiakban kézműves tevékenységekben is részt vehettek a gyerekek. Készítettek például – megadott sablonok alapján –, fekete kartonból ragadozómadár-sziluetteket. Olyanokat, amelyeket az épületek nagyobb üvegfelületein is gyakran láthatunk, s amelyeknek célja, hogy megóvják a kisebb madarakat a sérülésektől (azaz, hogy ne repüljenek neki az üvegnek).  Lehetőség nyílt arra is, hogy különböző levelek színes lenyomataival fehér papírra valóságos kis erdőt varázsoljanak a gyerekek. Az alkotásokat természetesen mindenki hazavihette.

A XXII. Fekete István Vers- és Prózamondó Verseny eredményei:

1. korcsoport/ 1. osztály

I.         Borsós Hédi

II.        Nagy Hanna

III.      Pap Elena

Különdíj: Oláh Imre

2. korcsoport/ 2. osztály:

I.         Nagy Sára Róza

II.        Takács Bella Enikő

III.       Kovács Leila Auróra

Különdíj: Bakos Lia, Nyíri Sándor

Különdíj: Oláh Imre

3. korcsoport/3-4. osztály:

I.         Balázs Anna Kornélia

II.        Bere Boglárka

III.       Nagy Kinga Noémi

Különdíj: Furka Franciska

versmondó
Fotó: Gyulai László
vesrmondó
Fotó: Gyulai László
vesrmondó
Fotó: Gyulai László
versmondó
Fotó: Dunai Dóra