Nemzeti parkunkban zajlott a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny döntője

Immár második alkalommal került megrendezésre május 25-én a Körös-Maros Nemzeti Parkban az idén harminckettedik alkalommal meghirdetett Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny terepi döntője.

A rangos versenyt a mezőtúri Benkő Gyula Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület írta ki. A verseny célja minden évben a különböző iskolákban tanuló 5-6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani környezetük önálló megfigyelésére, a terepmunka gyakorlására, a kutatómódszerek önálló alkalmazására, mondanivalójuk kiselőadás formájában történő kifejtésére.

Az országos versenyben a jelentkezők három fordulóban mérethették meg magukat. Az iskolai, házi fordulókra február 29-én került sor. Itt a versenybizottság által biztosított egységes feladatlapokat szaktanáraik felügyelete mellett tölthették ki a diákok. A vármegyei, illetve a fővárosi kerületek fordulóit április 26-án rendezték meg a verseny szakmai együttműködői és a helyi partnerszervezetek segítségével. A vármegyékben a legmagasabb pontszámot elért ötödikes és hatodikos tanulók közül azok juthattak az országos döntőbe, akik egy újabb feladatlapot a legjobb eredménnyel oldották meg. A fővárosból a legmagasabb pontszámot elért három ötödikes és három hatodikos tanuló jutott tovább az országos döntőbe.

Az országos döntőre idén május 24-26. között került sor, melynek írásbeli és szóbeli fordulója a Mezőtúri Református Kollégiumban került megrendezésre. Május 25-én a terepi döntő délelőtti részét a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa mellett található Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában tartották. Itt a Nagy-Sárrét múltjával, az őshonos házi állatokkal és a magyar puszta büszke madarával, a túzokkal múzeumi tárlatvezetés és túravezetés közben ismerkedhettek a versenyzők.  Ugyanezen a napon délután pedig a nemzeti park igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjának európai bölényei, farkasai, fakó keselyűi, dendrológiai értékei kerültek bemutatásra. Mindkét helyszínen a versenyzők tesztírással adtak számot megszerzett tudásukról. Minden döntőbe jutott versenyzőnek elismerésünket fejezzük ki az elért eredményért.

Az országos verseny győztese végül Lovas Boróka a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákja lett. Felkészítő tanára Cseh Attiláné volt. Szívből gratulálunk az első helyezéshez.

Versenyzők a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban
Versenyzők a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban
Fotó: Kaán Károly Versenybizottság

 

A terepi túravezetés közben a jegyzetelés sem maradhatott el
Fotó: Kaán Károly Versenybizottság

 

A Körösvölgyi Állatpark bejáratánál a versenyzők és kísérőik
A Körösvölgyi Állatpark bejáratánál a versenyzők és kísérőik
Ftó: Kaán Károly Versenybizottság
A versenyfeladatok között elméleti részek is voltak
Elmélyülten a tesztfeladatok megoldása közben
Fotó: Kaán Károly Versenybizottság

 

A nyertes versenyzők és felkészítő tanáraik csoportképe 
Fotó: Kaán Károly Versenybizottság