Orosházi óvodások és derekegyházi pedagógusok ismerkedtek a kardoskúti tájjal

Egy orosházi óvodás- és egy derekegyházi pedagóguscsoport is ellátogatott június elején a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Fehértó részterületére.

Június 4-én az orosházi Székács Evangélikus Óvodából érkeztek hozzánk vendégek: 22 óvodás (vegyes korosztály) és három óvónő. Egy egész délelőttöt szántak arra, hogy a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában ismerkedjenek a térség természeti értékeivel. A rövid tájékoztató előadás után rögtön birtokukba is vették a bemutatóteret. A kiállítás ugyanis nagyon sok interaktív elemet tartalmaz, melyeket nagy izgalommal próbáltak ki a gyerekek. Közben beszélgettünk velük arról, hogy milyen madarakat ismernek, s melyek a télen nálunk maradó, a déli tájakra vonuló, illetve a hazánk felett csak átvonuló madárfajok. Szó esett arról is, milyen hatalmas távolságokat képesek megtenni a vonuló madarak. A kiállítás megtekintése után a gyerekek még egy ideig játszottak, szaladgáltak a múzeum udvarán, örültek a szabadban töltött időnek.

Június 7-én a derekegyházi pedagógusok 18 fős csoportja döntött úgy, hogy a Pedagógusnapot a Kardoskúti-pusztán tölti. Először a szabadon látogatható kilátóba mentek fel, ahol rövid ismertetőt tartottunk a puszta kialakulásáról, történetéről. Aztán a Sóstói Állattartótelepen az őshonos magyar állatfajtákat – rackákat, cigájákat - nézték meg. A telep közelében legelésző szürkemarha bikagulya különösen elnyerte tetszésüket. Ellátogattak a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumába is, ahol a Fehér-tó és környezetének természeti értékeivel ismerkedtek meg.

Mindkét látogatócsoport nagyon érdeklődő volt, tetszettek nekik a látnivalók, így a program végén élményekkel gazdagodva köszöntek el tőlünk.   

pedagógusok
Fotó: Palcsek István Szilárd
óvodások
Fotó: Palcsek István Szilárd
óvodások
Fotó: Palcsek István Szilárd