Osztálytalálkozójukat ünneplő erdészek látogattak a Körösvölgyi Állatparkba

Idén július 20-án tartotta a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti és Mezőgazdasági Szakközépiskola 1979-ben végzett erdész szakos osztálya 45 éves találkozóját, melynek keretében az öregdiákok családtagjaikkal és egykori osztályfőnökükkel a Körösvölgyi Állatparkba is ellátogattak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a csoport kétórás túravezetés keretében tekintette meg az Anna-liget látnivalóit, illetve a Kárpát-medencében élő állatfajok itt bemutatott példányait.

A lelkes csoport a Csáky-kastély előkertjében az évszázados juharlevelű platánfa árnyékában kezdte sétáját, ahol megismerték az Anna-liget történetét. Elsőként a Körösvölgyi Állatpark aranysakál falkáját mutattuk be. Majd a Tiszántúl legtermetesebb, mintegy 350 esztendős kocsányos tölgymatuzsáleme előtt időzve, az egykori ártéri ligeterdőkre emlékeztünk vissza. Szót ejtettünk napjaink erdészeti kihívásairól és az idegenhonos élősködők megjelenéséről is. A vaddisznók mellett megcsodáltuk Bátort, az állatpark 10 éves gímszarvas bikáját, aki a napokban kezdte tisztítani agancsát az azt borító szőrös bőrtől, a barkától. A szarvasrudlit közösen etettük meg a résztvevőkkel alma- és répacsemegével. A bagolyfélék közül az uhuról és az erdei fülesbaglyokról beszélgettünk, kiemelve az e fajokkal kapcsolatos természetvédelmi vonatkozásokat. Ezt követően az európai bölények karámjánál időzött a csoport legtovább, hiszen ez a faj hazánkból már kipusztult. Itthon állatkerti, vadasparki körülmények között is csak néhány helyszínen találkozhatunk vele. Ugyancsak kíváncsi volt a társaság a jávorszarvasra és a fakó keselyűkre is. A jó hangulatú túrát, kellemes kiránduló időben a park farkasainak ismertetővel egybekötött látványetetésével zártuk.

Az évszázados juharlevelű platánfa árnyékában
Az évszázados juharlevelű platánfa árnyékában Fotó: Dr. Csóka György

 

Az európai bölények karámjánál a csoport fajbemutatón és látványetetésen
Látványetetés az európai bölények karámjánál Fotó: dr. Csóka György

 

Csoportkép az impozáns bagolykapu előtt
Csoportkép az impozáns bagolykapu előtt Fotó: Körömi Krisztina