Partimadarak a nyárban: bíbicek, godák, gólyatöcsök

Nyár közepére a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén fészkelő valamennyi partimadár-faj fiókái kikeltek már. A bíbiceknek átlagos, az ugartyúkoknak kiemelkedő költési sikere volt.

A fiókák egy része még július végén is a fészkelőhely környékén tartózkodott, mások már előgyülekeztek, vagy köztes vonulásba kezdtek. A kevesebb csapadék ellenére a bíbiceknek átlagos költési sikere volt, de piroslábú cankóból csak 2 pár kezdett költéshez ebben a régióban. Nagy godából négy pár költött, de sajnos nekik nem volt sikeres a fiókanevelésük az élőhely látványos és gyors kiszáradása miatt.

Gulipán nem fészkelt a térségben és sárszalonka revírt sem találtunk. A gólyatöcsök a trágyaszikkasztó tavakon vészelték át a költési időszakot, jó fiókanevelési sikerrel. A sztyeppi fajok közül az ugartyúkok örvendetesen 6 párban tudtak sikeresen költeni Dévaványa környékén.

Jelenleg az átnyaraló partimadarak, vagy a vonulást korán megkezdők tartózkodnak az élőhelyeken. Jellemző a pajzsos-, a réti, a billegető, az erdei, a szürke, a füstös és a piroslábú cankók jelenléte, de nagy csapatokban mozognak már a bíbicek, melyekhez néhány nagy póling is csatlakozott.

bíbicek
Fotó: Szél Antal István
partimadarak
Fotó: Szél Antal István
partimadarak
Fotó: Szél Antal István