Partimadarak különös képessége: a csőr meghajlítása

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokféle partimadárral találkozhatunk. Ha figyelmesen szemlélődünk, akkor egy különös képességükre is felfigyelhetünk: képesek meghajlítani a csőrüket.

A madarak sokféle formájú és méretű csőrrel rendelkeznek az életmódjuktól, táplálkozásuktól függően. Sok madárfajnak van például hajlított csőre, de némelyek képesek nagyobb mértékben meghajlítani az egyébként egyenes, vagy esetleg enyhén ívelt felső csőrkávájukat, vagyis átmenetileg szándékosan megváltoztatni annak alakját.

A jelenség egyik formája a hosszúcsőrű partimadaraknál jól megmutatkozik. Mivel azonban főként táplálékszerzésre használják ezt a képességüket, ezért inkább csak a komforttevékenységek végzése során végzett csőrkáva hajlításokat tudjuk megfigyelni. A testarányosan leghosszabb csőrű és nagyobb testű nagy godáknál könnyebben észrevehető a jelenség, de ahogy a fotón is látható, a jóval kisebb havasi partfutó is tudja ezt a trükköt.

Ezzel a módszerrel az iszapban, sárban és a vízben is képesek a táplálék hatékonyabb megszerzésére, kis csipeszként használva a csőrük végét. Ehhez társul még a csőrben található nagyszámú érzékeny idegvégződés is, melynek segítségével szinte kitapogatják az apró zsákmányállatokat a nedves aljzaton.

havasi partfutó
Havasi partfiutó Fotó: Palcsek István Szilárd
havasi partfutó
Havasi partfiutók Fotó: Palcsek István Szilárd