Sikeres puszta-túrát tartottunk Kardoskúton

Tizenketten vettek részt a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén május 14-én megtartott szakvezetéses túrán.

Vendégeink Csanádapácáról, Tótkomlósról, Mezőhegyesről és Orosházáról érkeztek. A találkozó helyszíne a Lófogó-ér melletti kilátó volt, ahol szakvezetőnk először rövid tájékoztatót tartott a Kardoskúti-puszta tájtörténetéről, a Fehér-tó kialakulásáról, a térség élővilágáról, tájtörténeti értékeiről. Szó esett arról is, milyen feladatokat végez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a természeti értékek megóvása érdekében.

A Lófogó-ér melletti kilátóból nemcsak a madarakat (köztük már fiókás bíbiceket is) figyelhettük meg, hanem a környéken legelésző cigája és rackajuhokat és a magyar szürkemarha bikagulyát is. Következő állomásunk a megyehatári kilátó volt, ahonnan szintén távcsövekkel, spektívvel felszerelkezve próbáltuk közelebbről szemügyre venni a partimadarakat. Utunk során a padkás élőhelyek változatos színvilágú növényzetében gyönyörködhettünk.

A fokozottan védett terület határán láttunk kócsagokat, gémeket, nagy godákat, a csatorna menti nádasban pedig kisebb énekesmadarakat. A Fehér-tóban bütykös ásóludakat, sirályokat, gólyatöcsöket, piroslábú és pajzsoscankókat is sikerült megfigyelnünk.

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a Kardoskúti tájegységen a következő szakvezetéses túránkat május 28-án tartjuk, amikor is Cserebökényben, az ős-Maros medre mentén barangolunk majd.

Pusztatúra1
Fotó: Sándor Bálint
Puzstatúra 2
Fotó: Sándor Bálint