Sirályok, nádirigók, búbos vöcskök - A halastavakon túráztunk

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság június 11-én szervezte meg hagyományos, koraesti, szakvezetéses túráját a Biharugrai-halastavakon.

A programra húsz vendég érkezett, többségük a környező településekről: Biharugráról, Komádiból, Okányból, Szeghalomból és Zsadányból. A Bihari Madárvártából gépkocsikkal utaztunk a halastavak bejáratáig, majd onnan egy csaknem 5 kilométeres sétát tettünk a kellemes, nyáresti időben.

Utunk során vendégeink megismerkedhettek számos itt élő madárfajjal, sokat közülük igen közelről is megfigyelhettek. Gyakran szem elé kerültek a már fiókáikat vezető barátrécék, de láttunk több cigányrécét és nyári ludat is. A küszvágó csérek és a dankasirályok telepein a fiókák többsége már kikelt. Az idén az átlagosnál is nagyobb számban költő vörös gémből több példányt megfigyeltünk, s láttunk szürke gémeket és bakcsókat is.

A nádi énekesek közül a nádi tücsökmadarak és a nádirigók még énekeltek, mivel náluk javában zajlik a második költés.  Ragadozó madarak is szemünk elé kerültek, többször láttunk például vadászó barna rétihéját. Ebből a fajból több pár is költ az ugrai tavakon.

Nagy élmény volt a fiókákat vezető búbos vöcsök látványa, de a legnagyobb sikert az ezres tömegben, éjszakázásra behúzó seregélycsapatok aratták.

túra
Fotó: Tóth Imre
túra
Fotó: Tóth Imre