Számoljuk együtt a madarakat a Begécsi-halastavakon!

Október 1-jén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódik az Európai Madármegfigyelő Napok programjába.

A hagyományoknak megfelelően a Kis-Sárrét részterületünkön a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szervezzük meg a madárszámlálással egybekötött túránkat.

A program ezúttal is két párhuzamosan zajló elemből tevődik össze: egy madárgyűrűzésből a Bihari Madárvártán és egy kb. 6 km-es gyalogtúrából a Begécsi-halastavakon. A tavakon megkezdődtek az őszi lecsapolások, ezért egyre több a madár és a hűvösebb idő beálltával folyamatosan érkeznek az északi vendégek. Jelenleg a legnagyobb madártömegeket a gyülekező récék és a vonuló partimadarak adják, de ahogy az egyéb fajok, úgy a rétisasok száma is folyamatosan növekszik. Garantált tehát, hogy a túránk során sok egyéb érdekességgel is találkoznak majd a vendégek. Az elmúlt napokban több ritka madárvendég is felbukkant a halastavakon, például fenyérfutók, csigaforgatók és egy fecskesirály is.

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította el 1993-ban. A cél az európai szintű információgyűjtés az őszi madárvonulásról. A rendezvény hazai koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”). A programon a részvétel ingyenes. További információ és jelentkezés: Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 645 0613).

Gémek a csapoláson
Fotó: Tóth  Imre
gémek
Fotó: Tóth Imre