Szarvasi diákok nyerték az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét

Október 8-án, Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában rendeztük meg a XXI. Őszirózsa Természetismereti Vetélkedő döntőjét.

A megmérettetésre öt településről – Dévaványáról, Szarvasról, Gyuláról, Dobozról és Hódmezővásárhelyről - hét csoport érkezett. Egy rövid köszöntő, s egy szép vers elhangzása után három rövid előadást hallhattak a versenyzők a madarakról, a térségben előforduló gyógynövényekről és a hazánkban fellelhető fenyőfélékről. Az előadások anyagát később különböző formájú feladatokban kérdeztük vissza. A csapatoknak ki kellett tölteniük egy keresztrejtvényt is, amely a biodiverzitás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A benti feladatok után kimentünk a szabadba, ahol egy izgalmas kihívás várt a résztvevőkre. Különféle állatfajok képeit rejtettük el a fűben, bokrokban, ezeket kellett megkeresniük, s kirakniuk a képekből egy vagy több táplálékláncot, a növényevőktől haladva a ragadozók felé.

Játékos activity is volt, amely a túzokkeltetés fázisait követte. Ez különösen izgalmasnak bizonyult, mivel pontot is lehetett rabolni az ellenfelektől. A hulladékszelektálási feladat során laminált termékeket kellett a megfelelő kis szemetes kukába tenni. Volt egy szókereső feladvány is, ebben az égbolttal, a csillagászattal kapcsolatos kifejezések szerepeltek.

A végén még egy soron kívüli, pontozás nélküli feladat is szerepelt: hulladék anyagokból, és az általunk kiadott különféle eszközökből kis állatfigurákat kellett készíteni. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, szép figurákat készítettek, s ezzel következő táborunkhoz is ötleteket adtak nekünk.

Amíg a zsűri a döntéshozatalra visszavonult, addig a résztvevő csapatok tettek egy sétát az állatsimogatónál és elfogyasztották ebédjüket.

A döntőben a következő eredmények születtek:

1. Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas, TÚZOKOK TOLLAI csapata, 116 pont

2. Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas, ASTER-OIDÁK csapata, 104 pont

3. Dobozi Általános Iskola, Doboz, EVOLURKÓK csapata, 102 pont

4. Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely, HOMO HABILISEK csapata, 99,5 pont

5. Ványai Ambrus Általános Iskola, Dévaványa, TERMÉSZETVÉDŐK csapata, 88,5 pont

6. Ványai Ambrus Általános Iskola, Dévaványa, RóViÁk csapata, 87 pont

7. Sarkadi Kossuth utcai Általános Iskola, Sarkad, ÖKOMÁK csapata, 76 pont

A vetélkedő résztvevői ajándékcsomagot kaptak. Az első három helyezett csapat tagjai dr. Faragó Sándor „Szélesre tárt lélekkel” című könyvét is átvehették. A kötet a KMNPI gondozásában jelent meg, s a jeles természetvédelmi szakember, dr. Sterbetz István életútját mutatja be.

vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám
vetélkedő
Fotó: Ezer Ádám