A kékes rétihéja gyakori téli vendég a Körös-Maros Nemzeti Park nyílt pusztai területein. Első példányai idén is már szeptember-október fordulóján megérkeztek hozzánk.
Magyarországon négy rétihéja faj fordul elő. A hamvas- és a barna rétihéják költenek nálunk, a telet pedig Afrikában töltik. A fakó rétihéja csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban fordul elő hazánkban. A kékes rétihéja rendszeres téli vendégünk, mely októbertől áprilisig figyelhető meg nálunk.
A kékes rétihéja elterjedt ragadozó madár Európában és Ázsiában. Réteken, legelőkön, fátlan tundrán költ. Fészkét növényi anyagokból a földre építi. Főleg mezei pockot és más rágcsálókat fogyaszt, de időnként földön táplálkozó apró madarakat is elejt. Hozzánk az Észak-Európában költő kékes rétihéják érkeznek telelni. Általában novemberben jelennek meg nagyobb számban, de előfordul, hogy egy-két példány már szeptember elején felbukkan.
A Kardoskúti-pusztán idén az első kékes rétihéját, egy öreg tojót szeptember utolsó napján láttuk a Lófogó-érnél. Ebben a térségben általában 6-7 példány telel, de előfordult már, hogy tíznél is több kékes rétihéja töltötte itt a hideg évszakot. Október 2-án Dévaványa közelében, az Atyaszegi-pusztán egy feltehetően fiatal példányt figyelt meg munkatársunk. Négy nappal később a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterület ködmönösi oldalában szintén feltűnt egy példány.
A kékes rétihéják az éjszakákat csapatosan töltik, rendszerint mélyebb fekvésű, zsombékosabb területeken. A nyílt élőhelyeket kedvelik, ahol klasszikus imbolygó repüléssel keresik a zsákmányt. Az, hogy mennyi kékes rétihéja telel egy adott térségben, elsősorban a táplálékul szolgáló rágcsálók, kisemlősök számától függ. Idén a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin meglehetősen kevés a rágcsáló.