Tizedszer is megcsodáltuk a bihari táj szépségét

Május 18-án, immár tizedik alkalommal rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság – Biharugra Község Önkormányzatával közösen -, a Bihari Táj Napját.

Helyszínül ezúttal is a Bihari Madárvárta szolgált, de vendégeink bebarangolhatták a Sző-réti tanösvényt és ellátogathattak a Biharugrai-halastavakra is. A rendezvény megnyitóján elsőként Makra Tibor, Biharugra Község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Örömmel nyugtázta, hogy évről-évre egyre népszerűbb a Bihari Táj Napja, amely mindig színvonalas szakmai és kulturális programokat kínál.

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a térség gazdag madárvilágára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egyebek mellett küszvágó csérek, dankasirályok, szerkők, bakcsók, szürke gémek és kis kócsagok is költenek a Biharugrai-halastavak térségében.

A nap folyamán többször is indítottunk szakvezetéses botanikai túrát, melynek keretében a térség gazdag növényvilágát ismerhették meg az érdeklődők. A Sző-réti tanösvény bejárására szakvezetéssel és egyénileg is lehetőség nyílott. A tanösvény egy szakasza a mocsárvidék feletti pallósoron vezet, amit különösen a gyerekek fogadtak nagy örömmel.

Az egyik legnépszerűbb programnak idén is a traktoros halastavi túra bizonyult. Az Igazgatóság megfigyelőtornyából, nagy teljesítményű távcsövek segítségével figyelhettük a vízben úszkáló búbos vöcsköket, cigányrécéket, hattyúkat, miközben fejünk felett szürke gémek és nagy kócsagok repültek. Meglestük a dankasirályok költőtelepét is.

Sokakat vonzott a solymászbemutató, ahol a bátrabbak még kézre is vehették a tekintélyes méretű ragadozó madarat. A nádi énekesmadarak gyűrűzése és a vízi táplálékhálózatok bemutatója szintén népszerűnek bizonyult. Ezúttal is nagyon sokan vettek részt a természetismereti vetélkedőn, melynek állomásai számos izgalmat kínáltak. A kézműves foglalkozások, a népi játszóeszközök és a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékek vására is sokakat vonzott. A Biharugrai Halgazdaság Kft. idén is élőhal-bemutatóval és ételkóstolóval kedveskedett a vendégeknek.   

A Bihari Madárvárta udvarán felállított színpadon egymást követték a környékbeli kulturális csoportok bemutatói. Közben pedig a bográcsokban a biharugrai önkormányzat konyhájának munkatársai ízletes ponty halászlevet és szürkemarha pörköltet főztek. Természetesen minden hazai alapanyagból készült: a halak a Begécsi-halastavakból, a szürkemarha pedig a KMNPI állattartótelepéről került a bográcsba.

A szakmai és kulturális programok mellett a kellemes tavaszi időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát. Köszönjük, hogy idén is ilyen sokan ellátogattak rendezvényünkre, s várjuk Önöket 2025-ben is, a XI. Bihari Táj Napjára!