Több mint száz túzokfióka nevelkedik a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Körös-Maros Nemzeti Parkban több mint hatszáz túzok él. Az idei költések eredményeként reményeink szerint tovább növekszik majd az állomány.

A legtöbb túzok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. Idén a költési időben Dévaványa környékén kevés olyan mezőgazdasági munka akadt, melynek során fészkeket találtak volna a gazdálkodók. A fellelt túzokfészkek egy részét helyben (in situ) védtük meg, védőzónás megoldással, más fészkekből viszont be kellett szállítani keltetésre a tojásokat a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra. Az itt kelt tojásokból felnevelkedő fiatal túzokok repatriációja most zajlik.

Bár változatos volt az időjárás, a szárazság mégis hatással lehetett a fiókanevelési időszakra. A nagyobb nedvességtartalmú növények hiányát némileg pótolta a bőséges rovartáplálék, mely kedvező feltételeket teremtett a túzokfiókák neveléséhez.

A napokban zajlott le egy túzokcsalád-felmérés, mely támpontot adhat az egyes évek költési eredményeinek megítéléséhez. A röpképes fiókákkal rendelkező családok koncentrálódnak, óvodákat alakítanak, így helyenként könnyű a madarakat számba venni. A nehezebb feladat a helyszínek megtalálása, mert az általános nagy meleg lecsökkenti a táplálkozási aktivitásukat két időszakra. Reggel fél 5-től kb. 8 óráig, valamint délután 6 órától 8-ig hajlandóak megmutatni magukat az előfordulási helyeiken. Sok az egyfiókás tojó (ami többek között fiókapredációra is utalhat), de a korábbi évekhez képest több volt a kétfiókás család, mely kifejezetten kedvező eredménynek számít.

A szinkronszerűen lebonyolított számlálás során Dévaványa térségében 59 család került elő, míg a Kis-Sárrét térségében 14, a Csanádi pusztákon pedig 4 családot találtunk. A 77 túzokcsalád összesen 107 fiókát nevel. Bízunk benne, hogy a fiatalokkal tovább gyarapszik a Körös-Maros Nemzeti Park túzokállománya.

túzokcsapat
Fotó: Szél Antal István
túzokcsapat
Fotó: Szél Antal István