Túrázzanak velünk a Maros legnagyobb erdőségében!

Október 19-én, szombaton délután 14.00 órától izgalmas erdei túrára várjuk az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére, annak legnagyobb, összefüggő erdejébe.

A túra során az ártéri erdőben, a Vetyehát nevű területrészen teszünk majd egy sétát, ott, ahol a Maros egyetlen természetes holtága található. Így október derekán már szépen színesednek a lombok, nagyon hangulatos, őszi képét mutatja az erdő.

A túra kiindulópontja és találkozóhelye a Makót Tápéval összekötő, hajdani országút mentén lesz. Ez az ún. Ószegedi út, melyet Marosleléről, vagy Makóról érdemes megközelíteni. Makóról kiindulva az Ószegedi út kb. 14. kilométerénél várjuk a résztvevőket, ott, ahol az árvízvédelmi töltés közvetlenül találkozik az úttal, a „Pajori elemi iskola” emlékhely közelében (GPS-koordináták: 46°15'22.3"N 20°17'01.1"E).

A túra során különböző típusú erdei élőhelyeket tekintünk meg. Több szép, öreg, tekintélyes fa is található ezen az ártéren, ezeket felkeressük. Túránk egyik célállomása a hajdanán Magyarország legnagyobb fájaként ismert „Vetyeháti Matuzsálem” nyárfa maradványainak és a közelében, közvetlenül a folyóparton található emlékhelynek a megtekintése.

Aki szeretne részt venni a programon, annak javasoljuk, hogy gyaloglásra alkalmas, vízálló lábbeliben érkezzen, és ha teheti, hozzon magával távcsövet, fényképezőgépet. A túra tervezett hossza 7 km, időtartama 3 óra. A szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy jelentkezzenek be előzetesen Balla Tihamér természetvédelmi őrkerület-vezetőnél az alábbi telefonszámon: +36 30 471 5608.

A részvételi díj felnőtteknek 1500 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft/fő.

túra
Fotó: Balla Tihamér
túra
Fotó: Balla Tihamér