Túrázzanak velünk az Ugrai-réten és a Sző-rét környékén!

Június 8-án, szombaton botanikai túrára várja az érdeklődőket a Kis-Sárrétre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során az Ugrai-rét és a Sző-rét növényvilágával ismerkedhetnek meg vendégeink.

A Kis-Sárréten nagyon változatos növénytársulások és ezzel összefüggésben értékes védett és nem védett növényfajok fordulnak elő. Ebbe a gazdag flórába próbálunk bepillantást engedni a botanikai túra alkalmával. A séta során elsősorban a mocsarak környékének növényvilágát tanulmányozzuk. A mocsárréteken sok egyéb faj mellett, reményeink szerint még találunk virágzó kosborokat is. A sisakos pompás kosbor és a hússzínű ujjaskosbor a legfeltűnőbb növényfajok ezeken a mocsárréteken. Ám maga a társulás önmagában is figyelemre méltó, hiszen az üde mocsárréteken olyan fajok is megtalálhatók, melyek inkább a domb- és hegyvidékre jellemzőek. Sokfelé láthatjuk majd a rezgőpázsit könnyed, lengedező virágzatát, a réti margitvirág messziről feltűnő, fészkes virágait és az őszi kikerics mostanra előbújó vastag, húsos leveleit.

Utunk során egyéb társulások is megfigyelhetők majd, sztyepprétek, szikes gyepek, vakszik foltok egyaránt előfordulnak a területen. A vizes élőhelyek közelsége miatt a madárvilág is nagyon gazdag, így a botanikai értékek mellett sok védett és fokozottan védett madárfaj is szemünk elé kerülhet. Különböző gémfajok (nagy kócsag, vörös gém, üstökösgém, kis kócsag), récefajok (cigányréce, kendermagos réce), énekesmadarak (berki tücsökmadár, mezei poszáta), tövisszúró gébics és még sok más faj felbukkanására számíthatunk.

A séta hossza 5-6 km, a találkozó helyszíne Biharugra, a Bihari Madárvárta (GPS-koordináták: É 46º58’32.40” K 21º38’28.89”), időpontja reggel 9.00 óra. A részvételi díj felnőtteknek 1500 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft/fő. További információk és előzetes bejelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).