Hírek, aktualitások

Uhu bukkant fel Dévaványán 

Lakossági bejelentés alapján találtak rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa északi határrészén egy szögesdrótba gabalyodott, nagytestű bagolyra.

Túrázzanak velünk szarvasbőgés idején!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is szervez gyalogtúrát szarvasbőgés idején, a Kis-Sárréten. A program a Magyar Nemzeti Parkok Hetének keretében valósul meg.

Ismét több halászsas kóborol a Kis-Sárréten 

A nyár folyamán többször is megfigyeltünk halászsasokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Szeptember első felében két példány tartózkodott a térségben.

I.Túzok Trail- Futás a túzokokért

Szeptember 4-én, szombaton, kiváló időjárási körülmények között, első alkalommal került megrendezésre az I.Túzok Trail terepfutóverseny és kerékpáros teljesítménytúra Dévaványán.

A Kis-Sárrét mocsarainak ritka növénye- a kolokán

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén él az éles kolokán. Nálunk egykor elterjedtebb lehetett, de a mocsarak lecsapolásával élettere beszűkült. Jelenleg a nemzeti parkban csak a Kis-Sárrét valaha kiterjedt mocsarának egyik maradványában, a Biharugra melletti Ugrai-rétben él.

Az Anna-liget volt Szarvas első arborétuma

A nemzetközi hírű Szarvasi Arborétumot, hazánk legnagyobb fás gyűjteményét sokan ismerik, de azt csak kevesen tudják, hogy a város első fás díszkertje és egyben a „Pepi-kert” őse, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának otthona, az Anna-liget volt.

Denevérek a nyári éjszakában

Ha figyelmesen hallgatózunk a Körös-Maros Nemzeti Park erdős részein tett nyáresti sétáink során a tücskök ciripelésén és a békaszerenádon kívül más magas frekvenciájú „ciccegő” hangok is megtörhetik az éjszaka csendjét.

Lebegő hínárnövényeink a rucaöröm és a békalencsék

A Körös-Maros Nemzeti Park részterületein sok olyan vizes élőhely, folyó, holtág, csatorna található, melynek a felszínén úsznak apró, lebegő hínárnövény fajok. Ezek közül is a védett rucaöröm és a mellette eltörpülő békalencse fajok kerülnek leginkább szem elé.

Légkör optika – Naphaló jelenség a Fehér-tónál

A haló egy légköroptikai jelenség, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres fénygyűrű jelenik meg. A nyílt, pusztai területeken figyelhető meg a legjobban, például a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehér-tó térségében.

Így hűsölnek a Körösvölgyi Állatpark lakói

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a nyári meleget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói. A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten védekezzenek a hőség ellen.

Virágzik a kisfészkű aszat, mocsaraink bennszülött növénye

A Körös-Maros Nemzeti Park területén előforduló kisfészkű aszat pannon bennszülött faj. Nálunk főként szikes mocsarakban, magassásosokban, ritkán nádasok szegélyében él. Ilyenkor figyelhetjük meg tömeges virágzását védett területeinken.