Hírek, aktualitások

Idén is költenek nagy godák a Lófogó-érnél

Ezen a tavaszon is költenek nagy godák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó térségében. Egyelőre egy pár költése biztos, de az esőzések hatására akár újabb párok is kedvet kaphatnak a fészekrakásra.

Különös színjátékkal védik fiókáikat a gólyatöcsök

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban és a Csikóspusztai-tavon is több pár gólyatöcs költ az idén. A gondos madarak különös trükkökkel terelik el a fiókákat veszélyeztető ragadozókat.

Rétisas fiókákat gyűrűztünk a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.

Egy nap a szürkemarha gulyánál

Különleges programra várjuk kedves vendégeinket Biharugrán, a Simotai-legelőn. Az érdeklődők egy teljes napot tölthetnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarha gulyával.

Negyvenhárman verseltek a Madarak és Fák napján

A Madarak és Fák Napja alkalmából immár huszonkettedik alkalommal rendeztük meg a Fekete István nevével fémjelzett vers- és prózamondó versenyt Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

Visszatértek a színpompás gyurgyalagok a Marosra

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.

Visszatértek a kardoskúti Fehér-tóhoz a kis őrgébicsek

A kis őrgébics az egyik legkésőbb érkező és legkorábban távozó, vonuló madárfajunk. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környékén idén április 27-én figyeltük meg az első példányt, majd folyamatosan érkeztek a többiek is.