Hírek, aktualitások

Szikes tómedreink változatos növényzete

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos szikes tómeder található. Ezek a medrek általában minden évben kiszáradnak a nyár közepére.

Egyre több kuvik költ a Kis-Sárréten

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kuvikok száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Éjszakánként nemcsak a külterületeken, hanem a településeken is egyre gyakrabban hallhatjuk jellegzetes hangjukat.

A Csorvási-löszgyepen már virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen idén a szokásosnál korábban, már június 20. körül megjelentek a hengeresfészkű peremizs első virágai. A Békés-Csanádi löszháton, ezen belül a nemzeti parkhoz tartozó Tompapusztai löszgyepen is találkozhatunk ezzel a védett növényfajjal.

Szép számban költenek réti tücsökmadarak a Kis-Sárréten

Ebben az évben az átlagosnál több réti tücsökmadár költ a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A mocsár- és lápréteken gyakran halljuk jellegzetes, a tücskök ciripelésére emlékeztető pirregésüket.

Óriás tőrösdarázs bukkant fel a Csorvási löszgyepen

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy óriás tőrösdarazsat figyeltek meg a napokban a Csorvási löszgyepen. Ez a védett rovar külsőre ijesztőnek tűnhet ugyan, de nem agresszív, teljesen veszélytelen.

Kígyászölyvek kóborolnak a Montág-pusztán

Idén a szokásosnál korábban jelentek meg az első, kóborló kígyászölyvek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A magasban köröző, méretes ragadozómadarak siklókra, gyíkokra lesnek a gyepek felett.

Javában zajlik a szalakóták költése

A Körös-Maros Nemzeti Park más tájaihoz hasonlóan a Kígyósi-pusztán is javában zajlik a szalakóták költése. A fiókák zöme várhatóan július első felében repül ki.

A sárguló pusztában szárba szökkent a magyar sóvirág

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontját körbevevő szikes puszta a nagy szárazság miatt most inkább nyár végi, megsárgult képet mutat. Egyedül a magyar sóvirág zöldellő, bőrszerű levelei jelentenek kivételt.

Kirepülés: szárnyra keltek a rétisas fiókák

Idén is szép számban költöttek rétisasok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A legtöbb pár ezúttal is a Kígyós-Ugrai tájegységen fészkelt. A fiókák már kirepültek.