Hírek, aktualitások

Barna kánya vadászott a Maros-ártérben

Június első napjaiban ritka vendég, egy barna kánya bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében, a Maros hullámterében. Az ivarérett példány az ártéri erdők mellett vadászott.

Repülnek a nagy tűzlepkék Kardoskúton 

Egy területbejárás során két nagy tűzlepkét figyeltek meg a kardoskúti vizes élőhelyeken a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A faj jelenléte a terület jó állapotát jelzi.

Kirepültek az erdei fülesbaglyok fiókái 

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a vércséknek kihelyezett, „C” típusú madárodúkban rendszeresen költenek erdei fülesbaglyok is.

Őzgidákkal és dámborjúval gazdagodott a Körösvölgyi Állatpark

Minden tavasszal és nyárelőn népes szaporulat jellemzi a Körösvölgyi Állatpark kifutóit. Idén már hírt adtunk a hét vadmalac, a négy muflon bárány, a két gímszarvas borjú világra jöveteléről, melyet most őzgidák és egy dámszarvas borjú követett.  

A Maros-mentén már érik az eperfák gyümölcse

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén május végén, június elején  megkezdődött az eperérés. A fehér és a fekete eper is bőséggel kínálja gyümölcsét.

Lepkék sokasága az illatos, virágzó levendulákon

Javában virágzik a levendula a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának „Illatvarázs” kertjében és a létesítményhez vezető bekötőút mindkét oldalán. A virágokon lepkék tömegeit figyelhetjük meg.

Virágzik a parlagi rózsa a Csorvási löszgyepen 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelmet fordít a Csorvási löszgyepen található parlagi rózsa telepeinek megőrzésére. A térségünkben ma már ritkán előforduló, őshonos vadrózsafaj virágzása lassan a végéhez közeledik.

Sikeres költés: már csibéket vezetget a jeladós túzoktyúk

Két fiókáját nevelgeti az a túzoktojó, melyet 2020-ban láttak el műholdas jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában (LIFE15/NAT/AT/000834)” elnevezésű projekt keretében.

Rajzanak a nagy szarvasbogarak 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységében a napokban nagy szarvasbogarak rajzását figyeltük meg.

Fekete gólyák táplálkoznak a Cserebökényi-pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi gulyaállásának közelében, a Veker-ér mentén május közepe óta rendszeresen megjelenik három-négy fekete gólya. Nincsenek egyedül, általában 8-9 fehér gólya is a közelükben táplálkozik.

Dévaványán ülésezett a Túzokvédelmi Munkacsoport

A közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság adott helyet a Túzokvédelmi Munkacsoport kétnapos ülésének. A hazai túzokvédelem szakmai csoportja a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban ülésezett, ahol megvitatták a túzok védelmét érintő aktuális kérdéseket és tapasztalatokat.